Propunerea societății civile de amendare a legii transparenței decizionale, tranșată de parlamentarii de Timiș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La întâlnirea cu societatea civilă au participat numeroși politicieni
La întâlnirea cu societatea civilă au participat numeroși politicieni

Aleșii care îi reprezintă pe timișeni în Parlamentul României au fost de acord doar parțial cu propunerile Coaliției 52. Modificarea legii transparenței decizionale va fi prezentată în cadrul organului legislativ, dar trunchiat.

La masa rotundă unde s-au discutat amendamentele propuse de reprezentanții societății civile pentru Legea 52 din 2003 au fost prezenți deputații Maria Barna, Horia Cristian, Sorin Stragea și Claudiu Țaga, precum și senatorul Nicolae Robu. Deși toți acești politicieni s-au declarat, în principiu, de acord cu modificările propuse de societatea civilă, propunerile au fost tranșate semnificativ.

Cel mai vehement a fost deputatul Horia Cristian, care s-a întrebat, retoric, de ce mai sunt aleși reprezentanți ai cetățenilor dacă toate legile și proiectele de hotărâre se doresc a fi supuse dezbaterilor publice. „Dacă vom supune toate deciziile la dezbateri publice, nu vor mai trece nici măcar inițiativele foarte bune. Există pericolul să cădem într-o extremă nedorită. Practic, se stabilește că la orice frunză care va cădea în România trebuie organizată o dezbatere publică”, a precizat Horia Cristian.

Politicienii prezenți la discuție au amendat, fără excepție, amendamentele aduse de societatea civilă legii transparenței, care în prezent nu este respectată decât parțial. Principalele propuneri ale Coaliției 52, prin care se urmărește „forțarea” respectării transparenței decizionale, sunt introducerea unor sancțiuni direct aplicabile pentru conducătorii instituțiilor care nu respectă Legea 52 din 2003, nulitatea actelor legislative care nu țin cont de prevederile acestei legi și construirea unui model unitar, bine pus la punct, al dezbaterii publice. Din declarațiile aleșilor de Timiș, doar o parte a acestor amendamente vor fi prezentate în Parlamentul României.

Înainte de organizarea întâlnirii cu parlamentarii,Coaliția 52 a monitorizat peste 50 de primării din țară și toate consiliile județene, cifrele oferite după finalizarea studiului fiind îngrijorătoare. La nivel național, din cele 55 de primării monitorizate, mai puțin de jumătate respectă prevederile Legii 52 din 2003. Situația este mai gravă în privința instituțiilor județene, unde doar trei din 41 respectă normele de transparență decizională. Problemele sunt întâlnite și în 80 la sută dintre ministere.

Conform cifrelor oferite de Asociația „Academia de Advocacy" Timișoara, prevederile Legii 52 din 2003 sunt respectate în circa jumătate din cazuri la nivelul Primăriei Timișoara, în timp ce la Consiliul Județean Timiș în 75 la sută din cazuri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite