Mitropolitul Banatului își aniversează astăzi ziua de naștere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu împlinește o vârstă venerabilă în data de 21 noiembrie. Peste câteva luni, în cea mai importantă instituție a Bisericii Ortodoxe din vestul țării se vor sărbători și 50 de ani de când ÎPS Corneanu a fost ales arhiepiscop și mitropolit al Banatului.

Astăzi, preoții și credincioșii îi urează „La mulți ani!” la împlinirea venerabilei vârste de 88 de ani. Înaltpreasfințitul Nicolae s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeș, într-o familie preoțească. A urmat şcoala elementară şi liceul în localitatea natală, între anii 1934-1942. Patru ani mai târziu devine licențiat în Teologie, absolvind facultatea de profil din București. Se înscrie la doctorat și susține teza cu titlul „Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului", în anul 1949.

Predă timp de mai mulți ani în învățământul teologic și ocupă diverse funcții în Centrul eparhial din Timișoara, iar în anul 1960 este hirotonit preot de către patriarhul Teoctist Arăpașu (pe atunci episcop-vicar patriarhal). La sfârșitul anului este ales în funcţia de episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.Se călugăreşte la mănăstirea Cernica din apropierea Bucureştilor, în ianuarie 1961, păstrând numele de Nicolae. Trei zile mai târziu este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou" din Bucureşti, de către patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc în 22 ianuarie, acelaşi an, în Catedrala episcopală veche din Arad.

În data de 17 februarie 1962, Colegiul Electoral al Patriarhiei Române îl alege pentru a ocupa scaunul vacant de arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. Instalarea în funcție s-a făcut în luna martie, la Catedrala mitropolitană din Timişoara, oficiată de patriarhul Justinian Marina.

După Revoluția din 1989, au existat mai multe momente oscilante în drumul Înaltpreasfințitului Nicolae Corneanu. Contestatarii au cerut de mai multe ori ca mitropolitul să fie schimbat din funcție, după ce și-a recunoscut colaborarea cu Securitatea sau s-a împărtășit la o biserică greco-catolică. De fiecare dată, o mare parte dintre credincioși i-a fost alături, protestând în numeroase ocazii în centrul orașului de pe Bega.

Mitropolitul Banatului și-a pierdut, de asemenea, dreptul la semnătura administrativă printr-o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dreptul a fost recuperat ulterior, însă cu condiția ca actele să fie contrasemnate de PS Paisie Lugojanul. Motivația sinodului a fost starea de sănătate a înaltului prelat, care se deplasează cu greutate din cauza unei afecțiuni. În prezent, activitatea Mitropoliei Banatului rămâne sub supravegherea ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite