Medicii timişeni, instruiţi pentru campania anti-cancer de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperită la timp, boala poate fi învinsă
Descoperită la timp, boala poate fi învinsă

Anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Această problemă de sănătate publică are importante costuri sociale, având în vedere incidenţa crescută: este a doua cauză de mortalitate prin cancer în ţară. Medicii timişeni care participă la campania gratuită de depistare a nemiloasei boli sunt chemaţi la instruire, în această săptămână, pentru ca recoltările gratuite Babeş-Papanicola

Pacientele care pot beneficia gratuit de această recoltare sunt cele care au depăşit vârsta de 25 de ani, cu condiţia să nu fi fost diagnosticate sau operate pentru neoplasm genital şi să nu prezinte absenţa congenitală a colului uterin.

„La ora actuală, numărul femeilor care se adresează medicilor specialişti pentru recoltarea unui frotiu Babeş-Papanicolau este destul de mic. De aceea, o acţiune organizată, care să implice mai multe specialităţi medicale este salutară. În acest sens, pionul principal este medicul de familie, care are înscrisă în lista proprie un număr de paciente care pot fi invitate la screening în mod organizat şi care cunoaşte toate problemele lor de sănătate. Mobilizarea pacientelor conduce la posibilitatea recoltării unui frotiu, apoi la citirea şi interpretarea lui de către specialişti în domeniu", a precizat Elena Bernad, medic la Clinica de Obstetrică - Ginecologie „Bega" a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Prin screening se doreşte depistarea leziunilor în fază cât mai incipientă şi orientarea pacientelor spre centre de diagnostic şi tratament în vederea oferirii unui tratament care să ducă la scăderea numărului de decese prin cancer de col uterin.

Sesiuni de instruire în judeţele vestice

Unitatea Regională de Management Vest (URM-V) va organiza şi sesiuni de instruire legate de desfăşurarea subprogramului de screening. Miercuri, 5 septembrie, între orele 13.00 - 15.00, în amfiteatrul Spitalului Judeţean Timişoara va avea loc prima sesiune de instruire care se adresează furnizorilor de servicii medicale din tot judeţul Timiş.

De asemenea, vor mai fi organizate sesiuni şi în celelalte unităţi sanitare cu paturi care organizează screeningul în celelalte judeţe din regiunea vestică: în 6 septembrie, între orele 11.00 - 13.00, la Spitalul Municipal "A. Simionescu" din Hunedoara; în 6 septembrie, între orele 15.00 - 17.00, la Spitalul de Urgenţă Petroşani; în 10 septembrie, între orele 11.00 - 13.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa; în 11 septembrie, între orele 13.00 - 15.00, la Spitalul Orăşenesc Ineu.

Se vor discuta aspecte legate de demararea în cele mai bune condiţii a acestui program derulat de Ministerul Sănătăţii. Totodată, vor fi împărţite formularele pe baza cărora se va desfaşura screeningul. „Este foarte important sa conştientizăm importanţa participării în program a tuturor medicilor de familie, a specialiştilor de obstetrică-ginecologie, planning şi citologie, pentru sănătatea pacientelor noastre", a declarat Elena Bernad, care este şi coordonator al Unităţii Regionale de Management Vest a subprogramului naţional de screening pentru cancerul de col uterin.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite