Pericole la picnic: invazie de căpuşe în Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de timișoreni s-au văzut nevoiți să apeleze la chirurgi după ce au fost mușcați de căpușe. Medicii spun că numărul cazurilor este mult mai mare decât în perioadele similare ale anilor trecuți.

"Nu există weekend în care să nu avem câteva cazuri de persoane care au fost mușcate de căpușe, ceea ce ne face să credem că aceste insecte s-au înmulțit excesiv. Pentru îndepărtarea lor corectă, pacienții sunt trimiși mai întâi la chirurg, iar apoi la medicul infecționist pentru profilaxia boreliozei", a declarat dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara.

Boala Lyme, sau borelioza, este o afecțiune pe care căpușele o pot transmite prin mușcătura lor. Complicațiile acestei infecții pot ajunge să devină extrem de neplăcute pentru cei afectați. În cazurile lăsate netratate se ajunge la afectarea unor funcții cerebrale. "Dacă afecțiunea nu este tratată, în cazurile grave, apar noduli pe creier. În funcție de zona unde apar, diferite funcții cerebrale sunt afectate în consecință", a precizat dr. Musta.

Medicii îi sfătuiesc pe cei care găsesc o căpușă atașată de corpul lor să o îndepărteze cât mai rapid, pentru că durata petrecută de insectă în corp determină gravitatea infecției. Scoaterea capului căpușei este mai dificilă, pentru acest procedeu fiind nevoie de o pensetă. Este recomandat ca înainte de a îndepărta insecta, pe locul unde a mușcat să fie ținută o bucată de material textil înmuiată în spirt sau iod, care omoară foarte rapid căpușa.

Chiar dacă reușiți să îndepărtați insecta în totalitate, nemaifiind nevoie de intervenția unui chirurg, este absolut necesar să vă prezentați la medicul infecționist pentru a urma tratamentul preventiv împotriva boreliozei.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite