Român din Londra: ”Acțiunile antisociale sunt făcute de niște scursuri ale societății, foarte mulți fiind englezi care trăiesc de generaţii doar pe banii statului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Baciu, un cititor Adevărul Timișoara care trăiește de mai mulți ani în capitala Angliei, spune că zonele unde au izbucnit revolte sunt recunoscute pentru gradul ridicat de criminalitate. Tânărul locuiește la doar câteva străzi de locul primelor incidente.

Potrivit acestuia, poliția nu a acționat în forță pentru că ar fi urmat o serie de procese, dar lucrurile s-au liniștit după ce au intervenit și cetățenii. Londonezii vor ca revoltele să fie înnăbușite și cooperează cu oamenii legii. "Stau în Wood Green, foarte aproape de locul unde au izbucnit revoltele. În noaptea de pomină cu incidentele din Tottenham nu am auzit nimic în afara elicopterelor poliției care survolau zona. Asta nu era neapărat ieșit din comun, pentru că nu este chiar cea mai pitorească zonă. Am aflat despre ce s-a întâmplat a doua zi.

În cartierul unde locuiesc au fost sparte magazine, dar pe strada mea, la câteva străzi de zona conflictuală nu s-a auzit nimic, chiar dacă a fost o mașină incendiată în apropiere. În general, poliția nu a acționat pentru că este pe un teren foarte fragil, dacă intră prea tare pot fi dați în judecată de cei aflați de cealaltă parte a baricadei; dacă intră fără curaj îi scapă de sub control, așa cum s-a întâmplat până acum", a precizat Nicolae Baciu.

Londonezii au patrulat alături de poliție

Tânărul lucrează de mai mulți ani în Londra, în domeniul construcțiilor. Conform declarațiilor acestuia, situația a fost liniștită cu ajutorul cetățenilor, care colaborează cu oamenii legii și chiar au constituit patrule civile. ”Frică nu mi-a fost, dar a apărut un pic de stres când am văzut că se extinde. Dar în Anglia există și un spirit de comunitate foarte strâns, care i-a unit pe oameni împotriva celor care cauzau incidente. Inclusiv facțiuni din galeriile unor echipe de fotbal au decis să-i ajute pe polițiști și au <<patrulat>> prin zonă.

După ziua de luni, care după mine cred că a fost cea mai gravă, s-au luat măsuri drastice, sunt mai mulți polițiști pe stradă, toată lumea se duce și îi contactează dacă au informații chiar și despre cea mai mică faptă antisocială. În rest, am putut să iau masa decent într-un restaurant din nordul Londrei, chiar dacă mirosul de cauciuc ars se simțea în aer, m-am plimbat prin Regent's Park și chiar m-am relaxat”, a spus Nicolae Baciu. Potrivit acestuia, în zonele cele mai afectate de revolte rata criminalității este foarte ridicată.

Comunicare Hi-Tech între agresori

”Zonele care au fost cele mai afectate, adică Tottenham, Brixton, Croydon , Hackney, Clapham, în Londra sunt în același timp și cele mai rău famate, cu numeroase găști și cu o rată a criminalității foarte mare, cel puțin o duzină de oameni fiind înjunghiați acolo de la începutul anului. Chiar dacă s-a declarat, inclusiv prin mass-media românești, că acțiunile antisociale sunt opera unor <<tineri imigranți>>, de fapt sunt făcute de niște scursuri ale societății, foarte mulți fiind englezi care din generație în generație au trăit doar pe banii statului. Cine mai spune că s-au revoltat din cauză că sunt săraci greșește, pentru că sunt oameni care n-au muncit și nu au plătit taxe în viața lor”, a declarat Nicolae Baciu.

De altfel, acesta a precizat că tinerii care au participat la luptele cu forțele de ordine comunicau cu telefoane de ultimă generație, mesajele fiind greu de interceptat de poliție. ”Cei mai mulți au telefoane Blackberry, semn că nu sunt chiar așa săraci, cu care își trimiteau mesaje prin "bbm" - serviciul de mesagerie Blackberry - care nu poate fi ușor interceptat. Acum, Blackberry colaborează cu poliția. La fel și cetățenii, care sunt dornici să-i vadă cât mai repede după gratii, judecătorii lucrează non-stop la condamnări, poliția e prezentă în număr mare pe stradă, se mai aud sirene dar asta mai mult mă face să mă simt liniștit”, a mai spus tânărul român din Londra.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite