Beizadele de România: fii şi fiice de primari implicaţi în scandaluri violente şi sângeroase şi în trafic de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin patru cazuri în care fii sau fiice de primari ori copii de bani gata au intrat în atenţia legii au zguduit opinia publică. Cel mai cunoscut este şi cel mai recent – scandalul provocat de fiii primarului din Deta a ajuns până la preşedintele Traian Băsescu.

Desfăşurare de forţe, ieri după-amiază, în Deta, unde mai multe echipaje de poliţie au descins în locuinţele mai multor apropiaţi ai lui Călin şi Bogdan Roman. Anchetattorii au descoperit într-o curte de lângă casa lui Călin Roman un întreg arsenal – topoare, pistoale, cartuşe şi săbii.


Fiul cel mic al primarului a fost reţinut duminică seara, după ce împreună cu fratele său mai mare, Bogdan Roman, de 32 de ani, a fost implicat într-un scandal în urma căruia trei bărbaţi au ajuns la spital, iar din casă au fost ridicate mai multe cagule, o sumă de 2500 de euro şi câteva cuţite. A doua verificare a fost ieri.

„În curtea imobilului au mai fost găsite aproximativ 100 de cartuşe. Urmează să fie efectuate probe ADN pentru a se stabili dacă pe arme se află sângele victimelor sau dacă ele au fost folosite la alte agresiuni. Desfăşurarea de forţe de ieri a fost una impresionantă”, a spus Emil Andrei, purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş. Aşa s-a terminat şi a cincea zi de la bătaia care a pus pe jar o ţară întreagă. În tot acest timp, Bogdan Roman, considerat „capul răutăţilor”, este căutat de poliţie, doar maşina lui fiind găsită ieri în Timişoara, cu urme de sânge.

Cum a început totul



Călin şi Bogdan Roman, fiii primarului din Deta, erau până sâmbătă doi tineri puţin cunoscuţi în afara orăşelului din Timiş. Călin Roman, în vârstă de 27 de ani, era angajat la Agenţia de Plăti şi Intervenţie în Agricultură Timiş, în timp ce Bogdan Roman, de 32 de ani, se ocupa de aprovizionarea unui bar şi al unui motel. De duminică dimineaţa, viaţa celor doi tineri a ajuns să fie disecată în toată presa din România. Am aflat că victimele trebuiau să scoată din buzunar şi să cotizeze cu sume cuprinse între 200 şi 8.000 de euro. Erau obligaţi să plătească ţiganii din Deta, cei care aveau rude plecate la muncă în străinătate sau rude bogate.




Proces celebru blocat

Deşi au trecut doi ani de la Carnagiul din Banat, atunci când şase persoane au murit în trafic din cauza tânărului Claudiu Hauptmann care gonea nebuneşte pe asfaltul ud, tânărul îşi vede liniştit de viaţă. Procesul de fond a început în acest an, dar subterfugiile avocăţeşti îl ţin pe Claudiu Hauptmann în libertate. Dosarul lui Caudiu Hauptmann, de 21 de ani, se judecă la Deta, dar numărul amânărilor pe care le tot obţine creşte de la o înfăţişare la alta.



Ramiro Mancaş, apărătorul tânărului, spune că sunt multe necunoscute în acest caz, iar o expertiză ar scoate la iveală mai multe date şi că vechea expertiză nu e obiectivă. „Într-o expertiză nu poţi pleca de la premisa că numai unul este vinovat. Trebuie să iei în calcul măcar 1 la sută că ar putea exista un grad de vinovăţie şi din partea celuilat”, a explicat avocatul Ramiro Mancaş.

Familiile victimelor nu se pot împăca cu ideea că tânărul care a produs teribilul accident este încă liber. „Cum să dea vina pe celălalt şofer? Sunt martori oculari care declară că au fost depăşiţi de acest derbedeu. De unde atâta tupeu?”, a declarat tatăl Deliei Roşian, îndurerat de pierderea fiicei sale.

Beizadelele încearcă să se disculpe

Călin Roman le-a povestit poliţiştilor că a folosit sabia ca să apere onoarea fetelor din oraş. „Ţiganii s-au pus cu noi. Se credeau mari şmecheri. Ne-am enervat că se dădeau la fetele noastre. Nu am rezistat şi le-am dat o corecţie. Noi am vrut să facem un bine”, a explicat agresorul motivul pentru care s-a folosit de sabie ca să facă dreptate pe străzile din Deta. Relaxat, fiul primarului din Deta le-a povestit celor care l-au escortat spre sala de judecată din Deta cum au decurs evenimentele pas cu pas. „Vă spun că în viaţa mea nu am cerut taxă de protecţie. Nu am nevoie de banii unora ca să trăiesc”, a spus fiul cel mic al primarului din Deta.

Scandal de infarct la poliţie

După izbucnirea scandalului, şeful demis al Poliţiei Deta, Ioan Goloşie, a fost internat în spitalul din localitate cu preinfarct. Fostul şef al poliţiei din Deta a mai fost internat în spital în februarie, la doar trei zile după descinderile de la Moraviţa, când mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră au fost „săltaţi” de mascaţi. În mai 2011, poliţistul a suferit un alt preinfarct, în perioada în care Alexandru Şerban, una dintre victimele lui Bogdan Roman, despre care se spune că a împrumutat 5.000 de euro de la fiii primarului, a fost prins pe fâşia verde a frontierei dintre Serbia şi România cu 20 de cartuşe de ţigări.

Fiul de preot ajuns pramatie

Ionuţ Druţă zis „Popa” sau „părintele” (foto), fiul unui cunoscut preot ortodox din satul Margine, judeţul Bihor, îşi face veacul de mai mulţi ani prin cercurile interlope din Arad. Druţă a fost prezent la mai toate înfăţişările în faţa magistraţilor pe care le-au avut Uţu Rohozneanu şi locotenenţii săi. Enervat că este umilit de cântăreţul Tinu Vereşezan şi că dedicaţiile curg pentru altcineva decât „măria sa”, în 2010, Druţă şi amicul său au început un scandal într-un club arădean. S-a lăsat cu sticle sparte în capetele celor prezenţi. Druţă şi un alt interlop s-au făcut nevăzuţi, pentru o săptămână, apoi s-au predat. Acum, procesul celor doi este în desfăşurare.

Ucigaşul cu Ferrari, model de beizadea

În ultmii trei ani aproape că nu a fost zi în care buletinele de ştiri să nu fie invadate de şmecheri care îşi fac de cap pe şosele sau prin baruri. Astfel de fenomene au luat amploare odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, când şmecherii au putut merge mult mai uşor „afară” şi au revenit cu maşini de fiţe.



Unul din pionierii şmecherilor cu maşini de lux de pe şosele a fost Iosif Adrian Cocoană. Medic după diplomă, ucigaş cu Ferrari după fapte, Cocoană a condus în urmă cu trei ani cu viteză prin centrul Timişoarei, a pierdut controlul volanului şi a ajuns pe trotuar, unde l-a accidentat şi ucis pe tânărul inginer Lucian Reja, care se plimba cu o prietenă pe trotuar.

Imediat după accident, Cocoană a fugit de la locul faptei, dar s-a predat după 24 de ore, când a şi fost arestat. Procesul a fost mutat la Craiova, unde Cocoană a şi fost eliberat, reuşind să îşi pună în ordine afacerile şi să îşi pregătească apărarea. În paralel, ucigaşul cu Ferrari s-a comportat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Mai întâi a fost surprins cu barca pe Bega, iar ulterior a postat pe Facebook imagini din vacanţe exotice.
În tot acest timp, mama tânărului ucis, Aurelia Grămescu, îşi plânge fiul aşteptând să se facă dreptate. După două faze ale procesului, Cocoană este condamnat la patru ani de închisoare. Urmează însă recursul la Curtea de Apel Craiova, unde se va decide şi soarta lui Cocoană.

image
image
image

Citeşte şi blogul lui Gerhald Ernst pe reţeaua Idei Libere: Cum au dat ţiganii de belele cu românii la Deta

image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite