Alain Leygonie, despre complexitatea literaturii și lecțiile crocodililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alain Leygonie (stânga) le-a prezentat cea mai recentă lucrare elevilor de la Calderon
Alain Leygonie (stânga) le-a prezentat cea mai recentă lucrare elevilor de la Calderon

Invitat în Timişoara la iniţiativa Institutului Francez, scriitorul şi-a prezentat cea mai recentă carte elevilor de la Liceul „Jean Louis Calderon" şi studenţilor din Universitatea de Vest. În lucrarea intitulată „Les animaux sont-ils bêtes" (Sunt animalele dobitoace?), acesta încearcă să treacă dincolo de tăcerea animală.

Prin intermediul cugetărilor, anecdotelor şi metaforelor, Leygonie încearcă să redea demnitatea lumii necuvântătoarelor, ajunse să fie excesiv exploatate de om şi puse în pericol de răspândirea „civilizaţiei".

„Astăzi, tema animalelor în literatură a ajuns să fie un subiect serios, destinat publicului adult, în special din cauza creşterii industriei care le exploatează, sau a extincţiei tot mai multor specii din cauza intervenţiei şi răspândirii progresive a populaţiei umane, lucru ce va afecta în mod sigur, pe termen lung, şi specia noastră", a precizat Alain Leygonie.

Potrivit acestuia, lecția pe care o dau animalele astăzi a depășit perioada fabulelor, devenind legată de antropologie. „Necuvântătoarele ne ajută să îl înţelegem pe om. Fără animale, omul ar fi mult mai greu de înţeles, după cum a afirmat marele naturalist Buffon. E important să analizezi, să zicem, complexitatea unei opere literare din antichitate, dar şi să ai în vedere, spre exemplu, existenţa de zeci de milioane de ani a unui crocodil, avem multe de învăţat şi de la el", a spus scriitorul francez.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite