Mărturii la poarta închisorii: „Afară e criză şi foame. E mai periculos ca înăuntru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăt eliberat din penitenciarul „Popa Şapcă”, fostul deţinut Marcov Miloş se gândeşte cum să scape şi din ţară. După trei pedepse şi 13 ani petrecuţi în spatele gratiilor, bărbatul în vârstă de 36 de ani a redevenit un om liber.

Când era mic, Marcov Miloş trecea des pe lângă Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara. Credea atunci că în spatele porţilor de fier se află o hală mare, cu copii, bărbaţi şi femei care trăiesc acolo. Avea să afle singur ce adăpostesc zidurile groase ale clădirii la vârsta de 17 ani, după ce a fost găsit vinovat de furtul unei roţi de carusel din Piaţa 700.

Prima noapte la închisoare

„Îmi amintesc şi acum prima imagine, după ce am intrat la închisoare. Vedeam doar capete la marginea paturilor.Auzisem o grămadă de lucruri despre ce se întâmpla acolo, dar nu m-am temut, pentru că eu am făcut box şi ştiam că mă pot apăra”, a povestit Marcov Miloş. „Atunci era puşcăria mai grea. Nu erau psihologi, nu erau programe ca acum”, a adăugat fostul deţinut. După opt luni petrecute în detenţie, pedeapsă pe care susţine că nu o merita, bărbatul a fost eliberat. „Eram hotărât să mă răzbun că am stat atâta la închisoare pentru ceva ce n-am făcut. Aşa că în prima noapte de libertate, am spart trei magazine”, a povestit Miloş.



Povestea fostului deţinut continuă cu un an greu, în care bărbatul a pus în practică tot ce a învăţat de la alţi puşcăriaşi în materie de furturi. Faptele nu i-au rămas fără „răsplată”, aşa că Marcov s-a ales cu o nouă condamnare: zece ani de închisoare. A treia pedeapsă a primit-o în 2007, când a fost încarcerat pentru furt calificat.

Frica de libertate

Marcov Milos, Timisoara

În această toamnă, Marcov se pregătea să iasă, pentru a treia oară, pe porţile penitenciarului. Criza şi sărăcia de afară, combinate cu un cazier ca al lui, îl făceau să declare că „lumea e mai periculoasă afară decât la închisoare”. „În România sunt atâţia studenţi, oameni cu şcoală, ce să-mi găsesc eu de lucru?”, a spus Marcov, înainte de a fi pus în libertate. Spera să poată pleca din ţară şi privea străinătatea ca singura şansă de a-şi reface viaţa.

Marcov Milos, Timisoara

„Vreau să plec dincolo. Am lucrat în construcţii, poate îmi găsesc ceva de lucru în străinătate”, a declarat bărbatul. 

Gustul libertăţii

Ziua următoare, sora lui Marcov avea să primească un telefon pe care îl aştepta de mult. „Olga, nu când vii la mine te întreb. Îţi zic că sunt în drum spre tine”, i-a spus Marcov surorii sale. Inima îi bătea tare, iar dorinţa să-şi construiască un viitor peste graniţă era tot mai puternică.

Marcov Miloş a ieşit din închisoare toamna aceasta

Drumul unui fost deţinut

În perioada ce a urmat eliberării, Marcov Miloş a plecat la sora sa, care l-a primit în casa ei şi l-a ajutat să-şi facă actele. „A lucrat la o firmă de construcţii, dar nu prea îl plăteau”, a spus Olga, sora fostului deţinut. „A muncit apoi la crematoriul din Calea Şagului. Şi-a mai adunat un ban, l-am mai ajutat şi noi. Era greu acolo. Săpa gropi, venea murdar, cu masca pe faţă”, a adăugat aceasta. În noiembrie 2010, la două luni după ce ieşit din detenţie, Marcov a reuşit să plece la muncă în străinătate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite