Vis construit în spatele gratiilor, împlinit în permisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de cinci zile, un deţinut timişorean a părăsit celula pentru a deveni un tată şi un soţ liber. Luni la rând, Gheorghe Aciu a numărat orele până când va pleca în permisie. Toamna aceasta, clipele lui de libertate au numărat primii paşi ai fiului său.

„Prima masă este la ora şase, apoi următoarele sunt din patru în patru ore”, aceasta este prima regulă referitoare la creşterea lui Alex Luca pe care tatăl său, Gheorghe Aciu, a învăţat să o pună în practică în ziua în care băiatul a împlinit un an. Pe 23 septembrie 2010, la ora 9 dimineaţa, porţile Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara s-au deschis, pentru ca bărbatul să poată fi alături de fiul său la prima lui aniversare.

Ştia de atunci că în cinci zile, la prima oră, se va întoarce după gratii şi plănuise din timp să se bucure de fiecare clipă de libertate alături de fiul său. „Sper să reuşesc, în aceste zile, să îl ajut pe fiul meu să facă primii paşi singur”, a spus Gheorghe Aciu, cu o zi înainte să plece în permisie.

Clipe trăite din plin

Din 23 până în 28 septembrie, bărbatul nu s-a dezlipit o clipă de fiul şi soţia sa, ştiind că momentele petrecute alături de ei sunt numărate, cel puţin până în 2012, când ar putea fi eliberat condiţionat din închisoare. „Ne-am întâlnit cu familia şi prietenii cei mai buni pentru a sărbători aniversarea lui Luca, i-am tăiat moţul, ne-am jucat mult, am făcut tot ceea ce face o familie într-o astfel de zi”, a spus Gheorghe Aciu. Au urmat apoi patru zile în care bărbatul s-a bucurat, în libertate, de meseria de tată şi soţ.



„M-am bucurat să fiu lângă el când se trezeşte în fiecare dimineaţă, să-i pregătesc mâncarea împreună cu soţia mea, să stăm cu el. Nici nu mi-am propus altceva”, a explicat Gheorghe Aciu. Prima imagine care îi vine acum în minte este cea a fiului său, în prima clipă după ce se trezeşte. „Cum se trezeşte dimineaţa, cum începe să zâmbească, iar imaginea asta mi-a rămas întipărită”, a adăugat bărbatul.

Înapoi după gratii

Permisia timişoreanului s-a încheiat marţi, 28 septembrie, când la ora 8 dimineaţa bărbatul s-a întors în spatele gratiilor. Acolo lucrează la biblioteca penitenciarului şi e implicat în activităţi socio-culturale destinate deţinuţilor. „Biblioteca are în circulaţie aproape 9.000 de volume. 30 la sută dintre deţinuţi sunt activi la bibliotecă. Unii citesc Sandra Brown, alţii filosofie, alţii National Geographic”, a spus Gheorghe Aciu, care a fost cercetat într-un dosar de infracţiuni economice, evaziune fiscală, delapidare şi înşelăciune şi încarcerat în 2007.



„Procesul a început în `98 şi a fost finalizat în 2006. Între timp, au existat numeroase arestări şi puneri în libertate”, a spus timişoreanul. „Era vorba de un sistem de produse la domiciliu care s-a lăsat cu mai mulţi oameni păgubiţi. Eu am fost director de marketing şi am fost singurul care am rămas să mă judec şi nu am părăsit ţara”, a adăugat acesta. Bărbatul spune că nu va ţine secretă, în faţa fiului său, pedeapsa primită. „Este o lecţie în plus de viaţă din care să aibă şi el de învăţat”, a declarat Gheorghe Aciu.

image
image

Recompensa bunei purtări

„E bine că s-a schimbat legea. Acum câţiva ani nu visai că cineva îţi va da drumul acasă. Când am ieşit prima dată din închisoare, în permisie, l-am sunat pe naşul meu, iar el mi-a spus «Ai fugit din închisoare, mergi înapoi!»”, a explicat Gheorghe Aciu, care a ales ca cele cinci zile de permisie de la penitenciar să fie la sfârşitul lui septembrie, pentru a se bucura de aniversarea băiatului său.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite