Muzica din parcurile DisneyLand este compusă de timişoreanul Doru Apreotesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doru Apreotesei (ex. Pro Musica, Sfinx) a emigrat în Suedia, în anii 80. Bănăţeanul compune muzică ambientală în studioul său din Stockholm, în timp ce fiul său, Radu este liderul unei trupe de raggae.

Doru şi Radu Apreotesei trăiesc la Stockholm, sunt cetăţeni suedezi de foarte mult timp şi fac muzică de când se ştiu. Tatăl a fugit din România comunistă în anii ‘80, pentru început în Danemarca, iar apoi în Suedia. La doi ani distanţă, au ajuns la Stockholm şi soţia Dorina împreună cu fiul lor, Radu, care avea pe atunci şapte ani. Doru Apreotesei a încercat să fie profesor de muzică, dar şi-a dat seama că nu i se potriveşte, astfel că şi-a făcut un studio propriu în capitala Suediei.

„De-a lungul multor ani de când m-am stabilit în Suedia s-au întâmplat multe lucruri şi pe plan muzical. La fel cum făceam şi în România, am oscilat între genuri muzicale diferite”, a spus Doru Apreotesei.

Înainte să plece din România, Apreotesei a cântat în trupele Post Scriptum, Pro Musica şi Sfinx, iar în Scandinavia a avut diverse trupe şi proiecte. A fondat The Mees Doctors, a cântat în Partizan, a colaborat cu Stepan Project la discul „Undeva în Europa”, a cânta jazz în numeroase formule. Cu Erlend şi Dixie Krauser a participat şi la Timişoara Jazz Festival. „Acum am trecut la butoane şi reglaje. Acum sunt producător. Mai compun muzică de meditaţie, new-age, la pian. Această muzică are un succes enorm”, a spus Doru Apreotesei.

Muzică pentru Disneyland

Doru Apreotesei (foto) se ocupă de muzica din parcurile DisneyLand. Timişoreanul a semnat un contract cu cei de la Disneyland, pentru care realizează tot ce înseamnă coloană sonoră. Pentru că este omul surprizelor, muzicianul a predat chiar în această săptămână şi o piesă pentru preselecţia la Eurovisionul suedez.

Fiul cântă raggae

Pentru că aşchia nu sare departe de trunchi, Radu Apreotesei (foto) nu a stat departe de muzică şi încă din perioada adolescenţei a cântat în diverse trupe. La 14 ani avea o trupă de punk, iar apoi a trecut la metal. La începutul anilor 2000, a făcut o schimbare radicală şi s-a oprit la un gen mai puţin apreciat la noi, dar foarte în vogă în Suedia, raggae.

image

Cu trupa sa, The OSGC, a cântat zilele trecute în clubul Bunker din Timişoara. „La început, erau muzicieni din Timişoara, Szekszard (Ungaria),Stockholm şi Goteborg. În 2006, au cântat pe scena festivalului Rock la Mureş. De atunci s-a schimbat mult componenţa şi sunetul. Era distractiv, dar imposibil să repetăm. Acum toţi suntem din Suedia”, a declarat Radu Apreotesei. Băieţii reggae au avut perioadă şi cu 50 de concerte pe an, în Spania, Ungaria, România şi Suedia, în cluburi şi diferite festivaluri.  „Eu sunt supernostalgic după Timişoara. Aşa că revin cel puţin odată pe an”, a mai spus muzicianul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite