PORTRET: Zsolt Szamtarto, unicul student la contrabas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul ardelean este acum în anul al doilea la Facultatea de muzică din Timişoara şi este singurul student la contrabas din instituţie.

Profil:

Născut. 9 septembrie 1989 (Tg. Mureş)
Educaţie. Anul II la Facultatea de Muzică
Experienţă. 7 ani de contrabas

Zsolt a cochetat cu muzica de mic, iar primul instrument pe care l-a studiat a fost pianul. „Taică-miu mi-a luat un sintetizator când aveam doi sau trei ani, iar profesorii i-au recomandat să mă dea la un liceu de muzică. Am făcut şapte ani de pian, după care am trecut la contrabas”, a spus muzicianul.

Alegerea contrabasului a fost oarecum forţată de împrejurări. „În clasa a VII-a am picat la un examen de pian, iar la chitară nu mai erau locuri, pentru că aş fi vrut acolo. Ca să merg la instrumente de suflat, deja era prea târziu, iar cineva a spus că am mână de basist. La început nu mi-a plăcut ideea, pentru că aveam prejudecăţi, aşa cum au majoritatea oamenilor, că la contrabas sunt doar două note şi gata”, a povestit Zsolt.

Cântă şi la chitară

Pasiunea pentru chitară, pe care ar fi dorit să o studieze, s-a împletit cu studiul contrabasului, continuarea firească fiind achiziţionarea unei chitare bas, pe care tânărul a modificat-o singur.

„Cânt şi la chitară bas din clasa a zecea. Până atunci eram cu solouri de chitară, îmi plăceau efectele, dar mi-am dat seama că şi la chitară bas se folosesc efecte. Am fost în câteva trupe experimentale, în liceu, dar atât. Acum e mai greu, lumea se plânge că nu are timp. În liceu era simplu, vedeai unul cu chitara, îl întrebai dacă vrea să cânte şi asta era tot”, şi-a amintit Zsolt Szamtarto.

Colaborare cu opera

Contrabasistul a colaborat de-a lungul timpului cu Filarmonica şi Teatrul Naţional, iar în actuala stagiune a fost angajat la Operă. „Opera e cea mai grea orchestră, însă îmi place, e nemaipomenit. Nu se compară cu anumite lucrări simfonice, care majoritatea sunt pe aceeaşi linie, sunt oarecum monotone. Bine, depinde şi de dirijor. Însă la operă modul de interpretare depinde de solist, fiecare are stilul său”, a explicat tânărul muzician.

Acesta consideră că pentru un debutant este foarte greu să supravieţuiască doar din muzică. „Ca şi orchestrant, să poţi să trăieşti doar din muzică, îţi trebuie cel puţin gradul trei ca vechime pentur un salariu din care să-ţi poţi plăti cheltuielile, consumabilele şi mâncarea”, este de părere Zsolt, care este singurul student de contrabas din Facultatea de muzică.

Întrebări şi răspunsuri

Ce fel de muzică îţi place să interpretezi?
Îmi place să cânt de toate, mai puţin muzică populară, unde nu mă pricep. Mă refer la muzica populară autentică, nu-s cu etno sau alte asemenea. Iar manelele nu le includ în termenul „muzică“. Mi-ar plăcea să am o trupă în care să cânt chitară bas.
Ce planuri de viitor ai în ceea ce priveşte muzica?
Mi-ar plăcea să mă întorc acasă, însă acolo e o filarmonică micuţă. Aş vrea să ajung cât mai departe în muzică, iar asta înseamnă în străinătate. Sper ca în viitorul apropiat să-mi fac şi legăturile necesare, să iau legătura măcar cu cineva de afară, care să mă asculte. Să aflu o părere, apoi încă una şi tot aşa

Ce-i place
Contrabasistul îşi doreşte să ajungă cât mai departe în muzică. „Îmi place să cânt. Am cântat în orchestră, însă visul meu este să ajung să cânt solist, în faţa orchestrei”, a mărturisit Zsolt Szamtarto.

Ce nu-i place
„Nu-mi place ceea ce se întâmplă în ţara asta. Se taie sporurile de masterand, de doctorand, de solist, de ce vrei tu. Te lasă în pielea goală şi nu-i interesează ce studii ai, tu trebuie să lucrezi”, a spus tânărul muzician.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite