Zitou Manza Matsimouna sărbătoreşte Ziua Naţională a României în stil congolez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zitou Manza Matsimouna
Zitou Manza Matsimouna

Dacă peste mări şi ţări familia lui Zitou Manza Matsimouna face parte din rândul nobililor, în România, el are de gând să sărbătoarească în stil autohton: cină, băuturi fine şi relaxare.

Steagul românesc a ajuns atât de drag pentru Sammy încât tânărul se prezintă peste tot ca şi cetăţean. Are şi cetăţenie, asta chiar dacă originile îi sunt trădate de look. Prezent în România de o viaţă, Zitou Manza Matsimouna a ajuns student al Facultăţii de Arte a Universităţii „Tibiscus". În timpul liber, Sammy e voluntar la Centrul Cultural Francez. De când este prezent în România, tânărul nu a pierdut vremea: s-a însurat şi a devenit tată.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE CU CONGOLEZUL TIMIŞOREAN

Zitou Manza Matsimouna

„Nici în Congo ziua naţională nu se sărbătorea cu prea mult fast. Toată nebunia era pentru clasa politică şi doar în ziare apăreau o mulţime de sărbători. Şi în Congo sunt destui români, ba ei chiar formează o comunitate puternică, însă 1 decembrie se cinstea printr-o mare adunare", explică Zitou Manza Matsimouna.

Zitou Manza Matsimouna

Chiar dacă astăzi este sărbătoare, Sammy nu a avut liber astăzi de la lucru. Până înspre seară el va fi locul de muncă, însă odată întors acasă are de gând să fie alături de familia lui. „România e acum ţara mea. E normal să cinstesc această ţară. Apreciez lucrurile bune care se întâmplă în jurul meu şi cred că înţeleg şi lucrurile rele. Dacă nu ar fi vremea atât de rea, sigur aş fi sărbătorit cu şi mai mult fast. Sărbătoarea înseamnă familie şi am de gând să stau lângă cei dragi mie. Şi eu sunt român şi nu mă ruşinez", a mai spus Zitou Manza Matsimouna.

"1 decembrie nu cred că înseamnă doar mâncare, băutură, chef şi stat acasă"

Tânărul timişorean recunoaşte că între România şi Congo există o serie de diferenţe, însă acestea nu sunt atât de şocante. El consideră că cel mai important este să fi acceptat de oameni. "Iubesc ţara asta aşa cum este ea. 1 decembrie nu cred că înseamnă doar mâncare, băutură, chef şi stat acasă. Ziua naţională ar trebui să îţi inducă o anumită stare. Cine ştie, poate chiar ajungi un om mai bun. Oamenii buni fac şi ţara mai bună, mai frumoasă, mai primitoare", spune Zitou Manza.

Atunci când nu este la lucru sau la facultate, congolezul este voluntar la Centrul Cultural Francez, unde îi învaţă pe cei mici tainele şi cultura francofonă. Îmbinând utilul cu plăcutul, timişoreanul are ocazia să îşi aducă aminte de ţara natală, de limbă şi de cultura practicată acolo.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite