Zilierii din gară se plâng că sunt exploataţi fără milă de ţiganii de mătase GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gara de Nord din Timişoara este locul ideal unde se poate găsi un loc de muncă. Moldovenii şi oltenii, în special, fac coadă în fiecare dimineaţă în speranţa că va avea nevoie cineva de oameni pentru diverse munci.

Zilierii prestează cam orice muncă fizică. Nu se dau loviţi când vine vorba de efort, mai ales că fac acest lucru de mult timp. Unii din ei au o vechime de peste zece ani. „Găseşti de muncă. În special în domeniul construcţiilor. Vin oamenii care au nevoie să termine rapid o lucrare şi apelează la noi. Tot aici vin dacă trebuie să sape un şanţ sau mută mobila. Alţii îşi construiesc o casă sau pur şi simplu trebuie să arunce moloz sau alte materiale”, a spus Nicolae Iordan, originar din Galaţi. Acesta spune că cel mai bun „contrat” pe care l-a prins a fost 5.000 lei pentru săpatul unei sere. Unii au primit şi 10.000 de lei, pentru patru zile de lucru la fundaţia unei case.


image

Vezi imagini cu zilierii din Gara de Nord

Probleme cu rromii

Muncitorii zilieri nu mai vor să audă de ţiganii care vin să îi ia la muncă, iar apoi ba îi plătesc cu mai puţini bani, ba le dau de lucru mult mai mult decât s-au înţeles în gară. „Sunt cei mai şmecheri. Mereu te păcălesc. Spun că ai de cărat 20-30 de saci de moloz, te înţelegi la preţ, iar când ajungi acolo vezi că ai 400 de saci. Vor să munceşti până te zăpăcesc”, a declarat Adrian Toma, un alt zilier de la gară. „La ţigani trebuie să le ceri banii înainte. Sunt răi şi răzbunători. Te încuie în casă şi nu mai poţi pleca decât seara. Au venit o dată să mă ameninţe că pun bodyguarzii pe mine dacă le spun celor de aici să nu accepte munca la ei”, completează Nicolae Iordan (foto jos). De nevoie, unii mai acceptă să lucreze şi pentru ţigani. „Pot să mă angajez altundeva? Nu! Ţiganii au palate ce numai în filme vezi. Şi scaunele sunt cu şmecherie, urlă la tine să nu cumva să le zgârii. Au pretenţii de mari oameni”, a afirmat Gabriel Todiresei.



Afectaţi de criză
 
Zilierii susţin că înainte de criză câştigau bani serioşi. Acum însă, de abia dacă se aleg cu 1.000 de lei pe lună. Căratul mobilei este între 50 şi 80 de lei, depinde de om. Ca să curăţe molozul din curte primesc între 20 şi 30 de lei, iar săpatul unui şanţ între 50 şi 100 de lei. „Banii nu ne ajung. E greu mai ales pentru cei care fumăm. Mai trebuie să mâncăm, mai dăm la chirie şi se duc. Dar bine că avem de lucru. Nimeni nu ne angajează cu contracte de muncă”, a spus Gabriel Todiresei.



Tot mai bine era să lucreze în Italia

Mulţi dintre cei care îşi oferă serviciile în Gara de Nord au lucrat în străinătate. Ion Vlădescu (foto sus), din Botoşani, a lucrat mult timp în Italia. A revenit în ţară pentru a-şi rezolva unele probleme medicale şi mai face un ban ca zilier. „La Trieste este la fel. Stau muncitorii în autogări şi vin italienii să le dea de lucru. Eu câştigam în construcţii 80 de euro pe zi. Acolo mâncarea şi hainele sunt pe gratis de la biserici. Aici e foarte greu, mai ales iarna”, a povestit Vlădescu.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite