Timisoara: PORTRET/Adrian Voichiţescu face festival de artă ţigănească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET/Adrian Voichiţescu face festival de artă ţigănească
Timisoara: PORTRET/Adrian Voichiţescu face festival de artă ţigănească

A treia ediţie a „International Romani Art Festival” va avea loc peste două săptămâni în Timişoara, în perioada 23-26 iulie.

Profil

Născut - 6.09.1980, Târgu Lăpuş
Educaţie - Facultatea de Teatru, Timişoara
Job - Producător 
Familie - Necăsătorit

Ideea unui festival ieşit din comun i-a venit lui Adrian cu patru ani în urmă, din lipsa unui asemenea eveniment în România, dar şi într-o mare parte a Europei. Aşa a luat naştere, după un an de muncă, „International Romani Art Festival”, pe scurt, IRAF. În doar două săptămâni, timişorenii vor putea lua parte la a treia ediţie a evenimentului.

„Totul a început din dorinţa de a promova o cultură nevalorificată. Prima dată a fost un balamuc, evenimentul părea o struţo-cămilă, dar, între timp, oamenii au văzut că nu era ce credeau ei, nu se mâncau cârnaţi cu bere. IRAF este un festival bibelou, pentru oameni cu bun-simţ şi gust fin, dar şi pentru cei care vor să se zbenguie pe altceva decât ce li s-a dat până acum”, a explicat Adrian.

Romii nu vin la festival

Încă de la prima ediţie a festivalului, în Timişoara a sosit tot ce însemna cultură romă high-class la nivel mondial. De fiecare dată publicul a fost în mare parte format din români, pentru că, spune organizatorul, romii nu sunt foarte interesaţi de propria lor cultură. „Este un festival pentru oameni simţiţi, singurul festival care are muzică, teatru, film şi literatură”, a mai spus Adrian.

La celelalte două ediţii, artiştii invitaţi s-au comportat profesionist, iar cei implicaţi în organizare spun chiar că şi-ar dori ca şi în România să existe asemenea artişti. În cadrul ediţiei din acest an, pe scena Cinematografului de Vară din Timişoara vor urca artişti din România, Spania, Franţa, Austria, Germania, Ungaria sau Moldova. Cei care se ocupă de buna desfăşurare a evenimentelor lucrează pe bază de voluntariat şi se pregătesc cu un an înainte pentru ceea ce îi aşteaptă. Adrian Voichiţescu spune, de exemplu, că, la ora actuală, ştie deja cine va veni anul viitor.

Concert Zdob şi Zdub

La capitolul financiar, problemele se adună. „Nu suntem susţinuţi de Centrul Naţional de Cultură a Romilor, e al treilea an când suntem duşi cu zăhărelul. În schimb, ne ajută Primăria, Open Society Institute din Budapesta şi Agenţia Naţională pentru Romi. Financiar vorbind, orice festival începe cu adevărat doar după primele două ediţii”, a mai spus artistul.
A treia ediţie IRAF debutează pe 23 iulie şi se încheie pe 26. Din program fac parte şi două concerte aşteptate: moldovenii de la „Zdob şi Zdub” şi spectacolul de dans susţinut de „Paco Peña Flamenco Company”. Singura trupă românească de la IRAF este „Popa Şapcă”, cel mai proaspăt proiect muzical timişorean.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai fi dacă nu ai fi român?
(Râde) Dificilă întrebare! Nu m-am gândit niciodată, dar cred că aş putea fi orice, japonez sau ţigan. La fel de bine, aş putea fi chiar şi Prinţul Angliei!

În ce alt oraş din România s-ar mai putea organiza IRAF-ul?
Niciunde! E fain că îl facem aici, pe termen lung, festivalul este un produs al Timişoarei. Este un exerciţiu de interculturalitate, aici oamenii sunt mai deschişi!

Care va fi preţul biletelor la festival?
Trei concerte pe seară costă 20 lei. Preţul unui abonament este de 55 lei, iar studenţii vor plăti 50 lei. În prima zi, preţul biletului va fi de 10 lei.

Ce-i place

„Îmi plac oamenii vii, care au sânge în ei şi riscă. Nu sunt naţionalist, dar îmi place că sunt român. Am şi un moto: umblă de parcă ai trăi! Îmi mai place şi trupa Popa Şapcă, pe care o produc împreună cu Emilia Păunescu”, a declarat Adrian Voichiţescu.

Ce nu-i place

„Sunt miliarde de lucruri care pot să nu-ţi placă în viaţă. De exemplu, mie nu îmi place că nu am reuşit să ajung niciodată la un concert al lui Michael Jackson. Este clar că nu voi rata un concert al Madonnei!”, a mai spus Adrian.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite