Timişoara: Vipera cu corn, o specie ocrotită de lege în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, numărul reptilelor a crescut extrem de mult în tot Banatul şi sunt tot mai des întâlnite.

Anul acesta este unul dezvoltării reptilelor, numărul vertebratelor cu sânge rece crescând foarte mult, datorită climei. „E adevărat, anul acesta sunt mult mai mulţi. Turiştii trebuie să fie foarte atenţi. Nu panicăm lumea, viperele cu corn nu sunt agresive dacă nu le provocă. Pentru siguranţă noi am comandat trei truse anti şarpe din Cluj însă antiviperin nu avem” a declarat Gheorghe Cipu, ranger al Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.

Zece fiole expirate

„În momentul demarării proiectului „Pinul Negru de Banat” am achiziţionat 10 fiole de antiviperin pentru Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei” a spus Olga Ghibuş, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. „Cele zece fiole pe care le-am avut sunt expirate, nu le mai putem folosi. Dar nu trebuie să panicăm turiştii. În zonele noastre viperele cu corn stau pe stânci la soare, fug de oameni.

Ultimul caz a fost o fetiţă muşcată în 2007, venită cu o familie de alpinişti” a spus Mihaela Sandu.  Vipera cu corn este o specie protejată în România, atât de legislaţia europeană cât şi de codex-ul naţional. „Conform articolului 52 indice 1 din Ordonanţa de Urgenţă Nr. 57/2007 uciderea acestei specii se pedepseşte cu închisoare între 3 luni şi 1 an sau cu amendă penală de 30.000 până la 60.000 de lei” a spus Bogdan Bădescu, ranger al Parcului Naţional „Semenic-Cheile Caraşului”. Acesta atrage atenţia că, în zonă, sunt persoane care capturează şi vând pentru venin aceste vipere cu corn, riscând condamnările mai sus amintite.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite