Viitorul sună bine, dar greu pentru absolvenţii IT & C

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Doroi, chiar dacă are diplomă de inginer în telecomunicaţii, lucrează într-un alt domeniu
Diana Doroi, chiar dacă are diplomă de inginer în telecomunicaţii, lucrează într-un alt domeniu

TIMIŞOARA Experţii din IT şi Telecomunicaţii vor putea să supravieţuiască în domeniu doar dacă au experienţă şi calităţi unice. Criza economică este motiv pentru ca angajatorii din domeniul IT şi telecomunicaţii să ridice ştafeta şi să crească pretenţiile atunci când recrutează.

Pentru viitor, previziunile de angajare în aceste două sectoare sunt bune, spun cei din domeniu. Se schimbă însă radical condiţiile impuse absolvenţilor. „Pentru ambele domenii, IT şi telecomunicaţii vor mai fi locuri de muncă pentru că acestea sunt sectoare care se dezvoltă încontinuu şi va exista cerere de personal", a spus Adriana Blagoiev, manager zonal în Manpower, firmă ce plasează forţă de muncă. Şansele de angajare ale unui absolvent care se concentrează pe studii în timpul facultăţii şi nu reuşeşte să acumuleze experienţă de muncă în domeniu, sunt însă foarte mici. „Este foarte important ca tinerii să lucreze pe perioada studiilor şi chiar să facă voluntariat", a explicat Adriana Blagoiev.

Nicio şansă fără experienţă în domeniu

Diana Doroi, de 24 de ani, a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, în 2008. Cu toate că tânăra a încercat, imediat după studii, să-şi găsească un job în domeniu, realitatea de pe piaţa muncii a făcut-o să accepte un post de muncitor pe linie. „Nu ştiam bine limba engleză, nu am avut nici experienţă prea multă în domeniu şi era concurenţă mare. Se cerea foarte multă experienţă, de obicei",  a explicat Diana. Situaţia timişorencei este explicată prin faptul că există prea mulţi specialişti în domeniul IT & C pe piaţă şi regulile sunt făcute de angajatori. „Acum, cel care angajează face piaţa, nu ca în urmă cu mai mulţi ani, când situaţia stătea invers", a spus Cristian Orgonaş, analist economic. Starea actuală în care se află aceste două sectoare face ca firmele să selecteze numai pe cei mai buni.

„Ofertă există întotdeauna, dar se caută acele persoane care să aplice şi un sens critic la ceea ce fac. Totul devine ceva mai profesional. Nu poţi să te opreşti la ce ştii, trebuie mereu să vrei mai mult, pentru că se cere din ce în ce mai mult", a explicat Gianluca Testa, manager al unei firme din domeniu, care a condus trei dintre cele mai mari multinaţionale din Banat. Pe viitor, chiar şi în aceste domenii, se va ajunge la o situaţie în care serviciile vor fi răsplătite numai în funcţie de calitatea lor. „O cantitate mai mare generează o scădere de preţ. La fel este în IT & C. Cu cât sunt mai mulţi doritori, cu atât concurenţa este mai mare şi salariile vor fi mai mici pentru cei fără experienţă", a continuat Testa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite