Viitorii jurnalişti din Timişoara au depus Jurământul de onestitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Vest, au depus Jurământul de onestitate profesională.

Premiera academică naţională este o iniţiativă luată de studenţi şi profesori, într-un moment în care credibilitatea presei şi a jurnaliştilor este cădere liberă. Textul Jurământului a fost redactat de studenţi şi profesori, iar participarea la ceremonie nu a fost obligatoriu. Astfel, din cei 60 de absolvenţi, doar 20 au venit să depună Jurământul.

“Jur ca în activitatea de jurnalist să fiu corect, să spun adevărul, să fiu de partea dreptăţii. Să acţionez spre binele publicului şi să nu induc în eruare. Jur să apăr democraţia şi dreptul la informare al cetăţenilor. Aşa să-mi ajute Dumneze”, au spus cei 20 de absolvenţi.

Unul din iniţiatorii Jurământului a fost profesorul Lucian Ionică. “Această generaţie a fost foarte interesată de meseria de jurnalist. Sper să nu îşi piardă entuziasmul în momentul în care ajung să lucreze. Dorinţa de  spune adevărul întotdeauna întâmpină difiicultăţi. Unii dintre jurnalişti care lucrează nu respectă jurământul, iar acest lucru este destul de trist”, a spus Lucian Ionică.

Astăzi lansăm o premieră naţională. Un aşa zis jurământ al lui Hipocrate în domeniul  jurnalismului. Studenţii îşi iau angajamentul de a fi fideli meseriei pe care au dorit să o îmbrăţişeze. Până la urmă, e mai mult decât o meserie. Este o menire de a arăta faptele care se întâmplă. Presa nu e patra putere, ci prima. Sper să devină o tradiţie acest jurământ”, a spus Marile Pirtea, rectorul Universităţii de Vest.

Unii dintre absolvenţi nu au considerat oportun acest Jurământ. “Dacă mă duc într-o redacţie, iar şeful îmi spune să scriu ceva, mă îndoiesc că voi spune nu, doar pentru că aşa cred eu că e bine”, a spus unul din absolvenţii de la Jurnalistică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite