Timişoara: Viaţa deţinutului politic torturat de comunişti, care a primit despăgubiri record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Cosma a fost închis pe nedrept de comunişti cinci ani şi opt luni. Doi ani după ieşirea de la închisoare, bărbatul nu a avut drept de muncă, fiind nevoit să lucreze pentru început la tăiat lemne.

CITEŞTE ŞI:

Timişoara: Un deţinut politic de 87 de ani îşi ia Mercedes cu banii din despăgubirile pentru tortură

EXCLUSIV Despăgubirile pentru un deţinut politic au fost majorate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Vasile Cosma a luptat în al II-lea Război Mondial ca paraşutist. După război a rămas în domeniu ca şi instructor. În 1947 era la un prieten din Baia-Mare pe care l-a „săltat” Securitatea, chiar cu o seară înainte de Revelion. Pentru că era şi Cosma acolo a fost reţinut, iar după ce s-au făcut verificări şi s-a constatat că a făcut şcoala de paraşutişti a fost „băgat la beci”, fiind considerat „un element periculos”.

După cinci ani şi opt luni în care a fost la ocnă şi la canal, fără a fi condamnat, Vasile Cosma a ieşit din puşcărie. Pentru că i-a fost interzis să facă munci calificate, timişoreanul a lucrat ca tăietor de lemne, a făcut comerţ stradal, a vândut prăjituri şi a făcut fotografii, ajungând să facă poze pentru reclame la una din cele mai mari fabrici din oraş. După 20 de ani de la Revoluţie, Vasile Cosma a primit în această săptămână o sentinţă, chiar în ziua în care împlinea 87 de ani, prin care statul trebuie să-i plătească despăgubiri de 350.000 de euro pentru torturile comuniste.

Urmăriţi timisoara.adevarul.ro pentru a vedea cum a făcut Vasile Cosma bani din prăjituri şi fotografie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite