Timişoara: „Veţi înţelege democraţia peste încă 20 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Gross, specialist în presa comunistă, spune că spre deosebire de România, în SUA se face facultate în mod serios.

Adevărul: Care sunt diferenţele dintre sistemul universitar din România şi cel din SUA?
Peter Gross: Şcoala de jurnalism a luat naştere în SUA în anii `20. În România modernă, cea de după `89, jurnalismul are doar 20 de ani. Tot sistemul universitar e foarte tânăr. Sigur, erau universităţi şi înainte de `89, dar nu era democraţie. În SUA am avut această experienţă încă din 1920. E o mare diferenţă.

Adevărul: Contează România pe harta mondială a universităţilor?
Peter Gross: Da, pentru că există oameni care contează, care sunt recunoscuţi pe plan mondial. Din Timişoara sunt foarte mulţi, acum mi-ar veni în minte de exemplu Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş.

Adevărul: Şi totuşi, care ar fi diferenţele dintre sistemele universitare român şi american?
Peter Gross: În SUA, sistemul universitar este mult mai structurat. În România, studenţii trebuie să fie agresivi ca să facă ceva. De acum 20 de ani şi până în prezent am observat multe schimbări în bine. Unii profesori au fost peste graniţă apoi s-au întors şi au produs schimbări. Totuşi, 20 de ani nu e de ajuns. Trebuie să vină schimbări în toate domeniile. Lucrurile încă se fac într-un mod caragielesc. Este o patină de occidentalizare deasupra lucrurilor, dar sub aceasta se află tot Caragiale.

Adevărul: În România, e foarte simplu să obţii o diplomă sau chiar mai multe. Cum e în SUA?
Peter Gross: Şi la noi, dacă ai bani şi vrei să te duci la şcoală poţi să te duci, la orice vârstă. Dar faci totul la modul serios. Nu-ţi cumperi diplomele. Diferenţa stă în seriozitate.

Adevărul: În ce măsură este liberă presa din România?
Peter Gross: Libertatea presei din România nu este ceea ce ar fi trebuit să fie. Dacă te uiţi la legile din România, la protecţia jurnaliştilor, protecţia pentru surselele lor, accesul la informaţie, totul e foarte restrictiv. Apoi, e cultura politică a elitelor, care încearcă să manipuleze jurnaliştii. Freedom House a pus România pe locul 92, alături de Ecuador şi Panama din punctul de vedere al libertăţii presei. România are o presă semi-liberă.

Adevărul: Unde se situează România faţă de alte ţări, din punctul de vedere al democraţiei?
Peter Gross: Vă amintiţi când Silviu Brucan a zis că abia peste 20 de ani vor deprinde românii democraţia? Toată lumea s-a supărat pe el pentru că prognosticul era prea îndelungat. M-am întâlnit odată cu Silviu Brucan şi i-am spus: . Şi aşa va fi! Suntem la 20 de ani distanţă acum. Multe lucruri s-au schimbat, dar transformarea nu e nici pe departe completă.


image

Românii sunt la 20 de ani distanţă de democraţie. Multe lucruri s-au schimbat, dar transformarea nu e nici pe departe completă

image

, Peter Gross,  profesor de jurnalism

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite