Timişoara: Veşti bune pentru automotive, proaste pentru confecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Veşti bune pentru automotive, proaste pentru confecţii
Timişoara: Veşti bune pentru automotive, proaste pentru confecţii

Valul puternic al disponibilizărilor lasă fără loc de muncă sute de angajaţi bănăţeni. Primele semne de revenire din criză se arată în industria auto, unde companiile cu sedii în Vest reîncep, timid, angajările.

image



Companiile din Banat reuşesc, cu greu, să găsească soluţii pentru supravieţuirea pe timp de recesiune şi chiar pentru creşterea productivităţii. În timp ce tot mai multe firme anunţă că nu îşi mai pot plăti angajaţii, companiile din industria de automotive încep să arate primele semne de îmbunătăţire a situaţiei în care au intrat anul trecut.
„În cadrul anunţurilor făcute de companiile care fac disponibilizări colective, societăţile din domeniul automotive nu se mai numără printre marile nume prezente pe listele care ajung la noi”, a spus Liviu Neguţ, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş. Astfel, unul dintre marii angajatori din Banat, Solectron Flextronics, dă primele semne de ieşire din criză. „Am început să avem mai multe comenzi, iar producţia a crescut vizibil”, a declarat liderul sindical Lucian Malea.

Semne rele pentru firmele de încălţăminte
O creştere a productivităţii se anunţă şi la Delphi România, unul dintre marii angajatori din Vest din domeniul producţiei de componente şi sisteme pentru industria auto, care are peste 8.000 de angajaţi în judeţele Timiş şi Arad, în fabricile din Sânnicolau Mare şi Ineu. Compania a anunţat recent colaborarea cu specialiştii de la Ferrari, pentru dotarea cu mai multe sisteme a celui mai nou model Ferrari, 458 Italia. Este vorba de un sistem de climatizare, arhitectură electronică şi suspensii inovatoare. Aproape două mii de angajaţi vor fi daţi afară, în Timiş, până la sfârşitul lui 2009. Disponibilizările colective au fost anunţate de zece firme timişene, pentru perioada septembrie-decembrie.
„Cele mai multe disponibilizări se fac în firmele care produc încălţăminte sau alimente”, a declarat Liviu Neguţ, directorul AJOFM Timiş. În Hunedoara, cele mai mari reduceri de personal sunt anunţate de compania Mondoscarpa SRL, cu profil de prelucrare a pielii.

Şanse de angajare pentru muncitori necalificaţi

Peste trei sute de locuri de muncă au fost scoase la concurs de companiile din Timiş prin intermediul AJOFM, iar o sută dintre ele vizează operatori de maşini automate şi semiautomate. Semn că industria auto îşi revine, în Arad se caută 60 de confecţioneri de cablaje auto, iar în Caraş-Severin, 50 de muncitori necalificaţi la prelucrarea pieselor. Alte 50 de posturi dedicate muncitorilor sunt disponibile în Hunedoara.

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite