Împarte o canapea cu fratele şi părinţii, dar este campioană naţională la înot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanca este campioană naţională la înot la categoria ei, deşi este nevoită să împartă o cameră de 12 metri pătraţi restul familiei. Din cauza condiţiilor grele, tânăra este mai tot timpul obosită, împărţindu-se între şcoală şi antrenamente.

Timişoreanca de 13 ani este o speranţă a înotului din România. A început să facă înot în clasa întâi, când profesorul Tiberiu Şucan a făcut o selecţie printre copiii de la şcoala din zona Dacia. După o lună, unii copii au renunţat, dar Vasilica a continuat să se antreneze.

„Mama m-a încurajat şi a spus că este bine să continu”, a povestit tânăra. Încă de la primul concurs la care a participat, Vasilica a simţit gustul victoriei. „Am luat o medalie, iar asta m-a motivat să continu să mă antrenez”, a mai spus fata. Chiar dacă nu a fost uşor să se împartă între şcoală şi două antrenamente pe zi, Vasilica a tras tare şi la 10 ani a obţinut primele medalii de argint, la un campionat naţional, la 50 de metri bras şi 50 de metri fluture.

Patru persoane pe o canapea

Vasilica a obţinut prima medalie de aur importantă la Campionatul Naţional de Poliatlon de la Piteşti, desfăşurat în 2008. De atunci,  tânăra  a mai obţinut medalii de aur, argint şi bronz la campionatele naţionale de la Brăila, Baia Mare, Piteşti şi Reşiţa, fiind considerată cea mai bună înotătoare din ţară la categoria ei de vârstă.

„Visul meu este să ajung la un campionat european, iar dacă se poate şi mai sus, pentru asta muncesc”, a spus Vasilica. Performanţele tinerei sunt cu atât mai mari cu cât situaţia materială de acasă nu este una strălucită. Tatăl Vasilicăi este şofer pe camioane de mare tonaj, iar mama ei este casnică. În majoritatea timpului, acasă sunt trei persoane: Vasilica, mama ei, Lavinia şi fratele ei, Alin. Toţi dorm în aceeaşi cameră a garsonierei, încăpere ce este şi sufragerie, şi bucătărie, şi sala de lecţii a copiilor.

„Când suntem numai noi cu mama dormim pe canapea, iar când vine şi tata avem o saltea făcută special ca să intre între pat şi dulap”, a mai spus Vasilica. În ciuda înghesuielii dintre cei patru pereţi, un singur cuvânt caracterizează camera familiei Bălăceanu: curăţenie. Micuţa garsonieră de 12 metri pătraţi este cochetă şi ordonată, ascunzând faptul că acolo locuiesc patru persoane. Situaţia este dificilă întrucât copiii cresc şi fiecare are nevoie de intimitatea lui.

„Ne ducem cu rândul în baie să ne schimbăm. Nu este uşor, mai ales că acum şi copiii sunt mai mari”, a spus mama fetei, Lavinia Bălăceanu. Dincolo de toate acestea, Vasilica are nevoie de odihnă pentru a face performanţă. „Ea tot timpul este obosită. De fiecare dată când o trezesc dimineaţa îmi cere să o mai las puţin să se odihnească”, povesteşte mama fetei.

Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşeşti să fii la capacitate maximă, după condiţiile în care locuieşti?
A fost o perioadă foarte grea în care mergeam ziua la antrenamente, iar noaptea trebuia să învăţ. Acum m-am obişnuit, dar este obositor. Când este fratele meu plecat, învăţ eu, iar când sunt eu plecată, învaţă el. Uneori, când suntem toţi acasă, sunt nevoită să învăţ în baie.

Cum împarţi şcoala cu antrenamentele?
Mă ocup şi de şcoală. Chiar dacă îmi doresc să fac performanţă, nu vreau să neglijez şcoala, pentru că Doamne fereşte să mă accidentez şi trebuie să am un viitor, iar asta pot numai prin şcoală.

Ce-i place
„Îmi place să patinez. Îmi plac oamenii de treabă care nu înjură şi nu beau. Dintre materiile de la şcoală cel mai mult îmi place chimia, pentru că facem experimente”, a spus Vasilica.

Ce nu-i place
Sportul a ajutat-o pe Vasilica să dobândească un caracter tare şi să fie disciplinată şi matură în gândire. Unele lucruri nu o atrag însă deloc. „Nu îmi place să mă dau cu skate-ul. Nu îmi plac cei care se cred oameni de cartier, «cocalarii», a mai spus tânăra.

Profil
Născută. 28.05.1987, Timişoara
Studii. Elevă, clasa a VII-a
Carieră. Zeci de medalii şi cupe
Familie. Un frate, Alin

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite