Vameşii şi poliţiştii şpăgari de la Moraviţa făceau şi 100.000 de euro pe tură din "omenia" traficanţilor de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interceptările de la Vama Moraviţa arată că şpăgarii aveau protecţie de la Bucureşti, însă bănuiau că sunt furaţi de traficanţii de ţigări. În plus, împărţirea banilor năştea şi scandaluri. Un alt avantaj al şpăgarilor era că putea lua de mâncare şi de băut de la magazinul din vamă "pe caiet".

Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Moraviţa au avut viaţă de lux până să fie săltaţi de mascaţi. Chiar dacă salariul lor era relativ mic, angajaţii statului reuşeau să câştige sume astronomice de la traficanţii de ţigări.

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Vameșa Camelia Mihăilă lua mită pe ascuns, de teama soțului care e prim-procuror

Fiul primarului din oraşul arădean Chişineu Criş a fost lăsat liber

Contrabada cu țigări e în floare la Reșița în ciuda descinderilor din Vama Naidăș

Din referatul pentru arestarea preventivă pentru 29 de zile reiese că vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Moraviţa primeau şpagă şi 100.000 de euro pe zi înainte de începerea anchetei sub acoperire, atunci magazinele duty-free de la graniţa cu Serbia erau deschise. Anchetatorii notează că "se obţineau sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu. Activitatea infracţională (...) constituia un veritabil mod de viaţă, iar exercitarea actelor materiale de luare de mită reprezenta singura lor preocupare pe timpul serviciului."

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Cum numărul traficanţilor de ţigări din zonă era mare, de multe ori şpăgarii şi-au pus problema că ar putea să fie furaţi. "Poziţia dezavantajoasă în care se aflau aceştia din urmă este determinată de faptul că deşi bănuiau traficanţii că aveau o cantitatea mai mare baxuri de ţigări faţă de cea pe care o recunoşteau şi pentru care îşi exprimau disponibilitatea de a <<plăti mita>>, împrejurarea deţinerii unei cantităţi mai mari de ţigări nu putea fi elucidată pe loc, în perimetrul PTF Moraviţa, deoarece ar fi presupus scoaterea ţigărilor din autoturism, ceea ce era exclus, din cauza camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi de ieşire din ţară", notează procurorii.

image

În plus, chiar la împărţirea "omenirii" apăreau discuţii. Un exemplu concret este o înregistrare în care este surprins şeful de tură Dragomir Valerian:
"Subaltern: Cum e? Iar a ciordit?
Valerian Dragomir: Da... Că mie îmi ies 1700 şi trebuia 2000. Două foi, ori 5, 1.000 şi 700 împarte-i în p... mea Cre' că şi ăştia urlă la mine la verde... Cum p... mea ne-am ţepuit?
Subaltern: Eu ştiu?! Da cine o luat banii de la ei?
Valerian Dragomir: Ori ne-o făcut Haşu? Că prea e liniştit, aşa..."

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite