Timişoara: Valutiştii fac şmecherii cu sfat de la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Valutiştii fac şmecherii cu sfat de la psiholog
Timişoara: Valutiştii fac şmecherii cu sfat de la psiholog

Patronii de la casele de schimb valutar au găsit noi metode pentru a fenta legea. Chiar dacă legea afişajului de la casele de schimb s-a modificat recent în favoarea cetăţenilor, actul normativ are mai multe scăpări, folosite la sfatul psihologului.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a emis, în urmă cu o lună, un ordin prin care toate casele de schimb valutar sunt obligate să afişeze cursul într-o anumită ordine şi într-o anumită formă, care să nu îi inducă în eroare pe cei care vor să schimbe bani.
„Se afişează pe verticală euro, dolarul, lira sterlină şi francul elveţian, iar pe orizontală se afişează cursul de cumpărare şi vânzare, exact în această ordine”, a spus şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Timiş, Cristian Anton.

Înşelăciuni legale
Noile reguli sunt valabile doar la cursul afişat afară. Tocmai din acest motiv, valutiştii care vor să înşele oamenii nu anunţă în afara sediilor niciun curs, iar în interior prezintă tabelul cu cecuri de călătorie şi cu schimbul valutar prin care oamenii sunt păcăliţi. „Ce se întâmplă în interiorul casei de schimb ţine de Banca Naţională”, s-a apărat şeful OPC Timiş. Acesta a mai spus că din punctul lui de vedere vânzarea cecurilor de călătorie nu îşi au rostul pentru că astfel de tranzacţii se fac în medie de două ori pe an.


„Cred că sunt folosite special pentru aceste afişaje înşelătoare”, a spus Cristian Anton. Mai mult decât atât şeful OPC a mărturisit că unii proprietari de case de schimb valutar au apelat la psihologi care să-i înveţe unde se uită oamenii când vor să vândă sau să cumpere euro.


Sfaturile psihologilor au dat roade pentru şmecherii cu case de schimb valutar. Noul ordin al ANPC nu a prevăzut distanţa care trebuie să fie între cifrele de la curs. Oamenii neatenţi pot fi păcăliţi uşor. Spre exemplu, dacă un euro la cursul real costă 4,2158 lei, valutiştii afişează 3, lasă spaţiu mai mare şi apoi pun  4215, ceea ce înseamnă că un euro se vinde cu 3,4215 lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite