Timişoara: Valentina Ciaca ţese bucăţi de tradiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Valentina Ciaca ţese bucăţi de tradiţie
Timişoara: Valentina Ciaca ţese bucăţi de tradiţie

Timişoreanca şi-a petrecut ultimii cinci ani ţesând la un război tradiţional articole de port popular ca acum mai bine de 100 de ani.

PROFIL
Născută. 12.11.1957, Foeni
Studii. Şcoala Profesională de Confecţii
Experienţă. Ţese costume populare
Familie. Căsătorită, doi copii


Ochelarii legaţi cu lanţ ce-i atârnă după gât şi mâinile fine o dau de gol pe Valentina Ciaca şi oricine ar spune de la o poştă că doamna se pricepe la croitorie. Nimeni nu ar putea ghici, însă, că timişoreanca a trecut deja la un alt nivel al meseriei.
De mai bine de cinci ani, ţese la război catrinţe pentru costume populare. Ceea ce face ca munca ei să fie mai deosebită este faptul că războiul la care ţese are peste 100 de ani. „Am un război de ţesut vechi din 1904, pe care l-am primit cadou şi la care ţes catrinţe”, a spus Valentina Ciaca.

Talentată şi perseverentă
Timişoreanca este una dintre puţinele femei care mai ţes la război în stil clasic. „Mai sunt persoane care ţes, dar la război electric. Eu nu mai ştiu pe nimeni care să lucreze la război manual”, a mai spus femeia. Valentina Ciaca are o întreagă colecţie de lucruri făcute cu mâna. Catrinţele, laibărele, iile brodate, ciepsele, chiar şi opincuţele, la care lucrează cu soţul ei, îi sunt foarte dragi femeii şi pentru că i-au plăcut mereu, a învăţat să le lucreze.
„M-am învăţat singură să le fac. La început făceam doar broderii, catrinţe brodate, recent am început să ţes în război tradiţional”, a povestit timişoreanca. Talentul ei, perseverenţa şi bucuria pe care i-o aduce această muncă se văd în articolele pe care le-a realizat. A participat chiar şi la expoziţii de artizanat ca „Lada cu zestre”, unde a obţinut un premiu special.
Talentul l-a moştenit din familie. „Şi mama mea lucrează, făcea năticaci, un fel de papuci, şi mătuşa şi bunica ţeseau, chiar şi bunicul meu lucra la război”, a spus Valentina Ciaca. Ca să înveţe cum se ţese la un război tradiţional, Valentina a mers în Ardeal. „Aici nu am mai găsit femei bătrâne care să mai lucreze”, a completat timişoreanca.
S-a încăpăţânat să înveţe cum se „urzeşte” modelul bănăţean pentru catrinţe şi, pentru că nu era nimeni să-i arate, a insistat până când i-a ieşit. „Am montat de şase, şapte ori până am nimerit cum să urzesc războiul”, a spus femeia. Valentinei îi pare rău că nu mai e nimeni care să stea şi 12 ore la război, ca să înveţe o meserie antică. „Îmi pare rău pentru că eu i-aş învăţa cu drag pe alţii dacă ar vrea să înveţe, dar nu e nimeni curios. Mai ţes cu nepoţica mea care are şapte ani. Ea imi spune două pe faţă, una pe dos”, a povestit Valentina râzând.



Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai migăloasă lucrare pe care aţi făcut-o?
Am făcut un costum pentru Carmen Biruiescu, în 2004. Am lucrat la catrinţe şi la ilic aproape o lună şi jumătate.

Se vând bine costumele?
Nu foarte bine. Ţesute manual, nu au fost foarte mulţi doritori. Am vândut doar două costume populare anul acesta.

Cât durează să ţeseţi o catrinţă?
Cam două săptămâni lucrez la o catrinţă, dar îmi ia mai mult cu urzitul, adică să întind firele.


Ce-i place
„Îmi place să gătesc, să lucrez în grădină. Am pomi fructiferi, coacăze, zmeură, agrişe, pentru că îmi place să am de toate. Pasiunea asta pentru grădinărit am moştenit-o de la bunicul meu”, spune Valentina.

Ce nu-i place
Timişoreanca spune că preferă persoanele oneste şi modeste. „Nu-mi plac oamenii care mint. Nu-mi plac nici cei care sunt încăpăţânaţi sau îngâmfaţi, cei care îşi dau aere”, mai spune Valentina Ciaca.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite