Vaccinul gripei porcine a fost testat în secret pe oameni la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin antigripal Cantgrip
Vaccin antigripal Cantgrip

Înainte de a fi scos pe piaţă, vaccinul a fost testat la Timişoara. Testele au fost realizate de IFE România, filială a unei societăţi de testări clinice din Germania. Autorităţile sanitare din Timiş au aflat ultimele că studiile au fost făcute pe pacienţi la Timişoara.

După realizarea vaccinului Cantgrip, destinat prevenirii virusului AH1N1, specialiştii au recurs la realizarea testelor clinice. Potrivit procedurilor, mai întâi se fac pe celulele unor animale, in vitro, mai apoi pe animale vii, iar ultima etapă pe oameni. Licitaţia de testare a vaccinului a fost câştigată de IFE România, o firmă din Timişoara, care se ocupă de realizarea studiilor clinice.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Horia Vermeşan şi şeful Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Dorin Vancea au confirmat că testele au fost realizate la Timişoara de firma IFE. Directorul de la „Victor Babeş” a spus că testele nu au avut nicio legătură cu spitalul, ceea ce înseamnă că studiile s-au făcut numai în cadrul clinicii. „Dacă s-ar fi făcut ceva la noi, cu siguranţă am fi ştiut”, a spus Dorin Vancea. Acesta a mai spus că în general, la astfel de teste participă voluntari. „Firma găseşte pacienţii. Li se aduc la cunoştinţă riscurile, iar oamenii trebuie să îşi dea un consimţământ scris. Sunt admişi doar anumiţi pacienţi”, a explicat directorul de la Boli Infecţioase procedurile de realizare a unor astfel de teste.

Teste pe şoareci şi dihori

Potrivit autorizaţiei de punere pe piaţă a vaccinului Cantgrip, testele preliminare au fost realizate pe 10 şoareci şi cinci dihori, cărora li s-au administrat cantităţi diferite de vaccin. „Aceste studii au demonstrat că seroprotecţia cea mai bună s-a obţinut după administrarea unei doze de unice de 15 micrograme”, arată documentul citat.



Testele clinice finale, pe oameni au fost realizate la Timişoara, de IFE România. Directorul societăţii, medicul Cristina Dragomirescu a confirmat că societatea pe care o conduce a realizat testele, dar nu a putut oferi detalii. „Avem un contract de confidenţialitat şi nu putem da niciun fel de detalii”, a spus Cristina Dragomirescu.

Vaccinul, testat pe 131 de „cobai”


Documentul mai arată că testele clinice, aflate încă în desfăşurare, au fost făcute pe 131 de pacienţi, dintre care 70 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi 61 de persoane de peste 60 de ani. Studiul a mai arătat că reacţiile adverse au fost mai intese la tineri decât la bătrâni. „Incidenţa simptomelor observate la pacienţii de peste 60 de ani a fost, în general mai redusă, comparativ cu populaţia cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani”, mai arată sursa citată.



Cercetătorii au mai observat că cele mai frecvente reacţii adverse ale vaccinului testat pe tineri, sunt  durerile la locul de administrare, cel puţin 10 % dintre pacienţii testaţi acuzând dureri. De asemenea, între unu şi 10 pacienţi testaţi au acuzat cefalee, ameţeli, astenie sau frisoane. La bătrâni, cele mai întâlnite reacţii adverse au fost cefalee, edem ocular, dureri la locul de administrare şi astenia. Pentru copii până la 16 ani şi femei însărcinate, vaccinul nu a fost testat. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Cantgrip poate fi administrat, mamelor care alăptează.

Firma care a testat vaccinul, prima în topul din Timiş




Datele de la Registrul Comerţului arată că IFE România, firma care a câştigat licitaţia pentru testarea vaccinului împotriva gripei noi, a avut creşteri permanente de profit în ultimii patru ani. În 2005 societatea avea 18 angajaţi, o cifră de afaceri de 1.000.000 de euro şi un profit de 30.000 de euro. Anul trecut cifra de afaceri a firmei a ajuns la 2.700.000 de euro, având un profit de 57.000 de euro. Aceste cifre au făcut ca societatea să fie prima din Timiş în topul firmelor de cercetări în biotehnologie din punct de vedere al cifrei de afaceri şi al profitului.





Soarece
Teste vaccin Timisoara batran
image
Diploama IFE
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite