Timişoara: Vaccinul unguresc antiporcină nu e recomandat de medicii timişoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Vaccinul unguresc antiporcină nu e recomandat de medicii timişoreni
Timişoara: Vaccinul unguresc antiporcină nu e recomandat de medicii timişoreni

Medicii de familie din Banat aşteaptă antidotul românesc împotriva noii gripe. Farmaciile din Ungaria au pe rafturi vaccinul Fluval, împotriva noii gripe încă de acum o lună. Medicii români nu se avântă însă în recomandarea lui.

CITEŞTE ŞI:

Arad: GALERIE FOTO / Arădenii îşicumpără vaccinul "antiporcină" la liber, din Ungaria

Oradea: Bihorenii pot cumpăra și din satele maghiare vaccinul împotriva gripei porcine

Posibil focar de gripă nouă în Lugoj

Primăria dezinfectează toate şcolile din capitala Banatului din cauza gripei porcine

O elevă din Lugoj este suspectă de gripă porcină

Angajaţii aeroportului care controlează pasagerii sunt mascaţi antigripă

Profesoara care a îmbolnăvit elevii cu gripă porcină, blamată de medici

Profesorii sunt primul filtru împotriva gripei

Medicii de familie din Timişoara sunt reţinuţi în a recomanda vaccinul care se vinde în Ungaria. „Este un vaccin despre care nu ştiu foarte multe şi în principiu nu recomand nici vaccinul gripal, decât la persoanele care ar intra în anumite categorii de vârstă sau de boală.

Dacă ar fi să vaccinăm populaţia aşa cu totul, familia mea nu aş vaccina-o. Despre vaccinul din Ungaria nu ştiu foarte multe şi nu am încredere pentru că nu există o experienţă în privinţa asta”, a spus medicul de familie, Adina Popescu. Nici alţi medici timişoreni nu sunt foarte informaţi în privinţa vaccinului unguresc.

„Nu am informaţii despre el, dar în momentul de faţă nu este nevoie. Aşteptăm să vină vaccinul de la noi”, a spus medicul Mariana Boşneag. Până la punerea în vânzare a vaccinului românesc, medicii de familie le recomandă persoanelor cu simptome de gripă să se izoleze la domiciliu şi să o trateze ca pe orice altă viroză.  

Vaccin de la oul de găină

Medicul epidemiolog Paul Costin, fost şef al Secţiei de Epidemiologie a Spitalului Judeţean Timişoara, susţine că virusul care circulă acum, H1N1 a mai existat în România în anul 1977, cunoscut ca gripa rusească.

„Oamenii care au trecut prin acea gripă sunt imunizaţi într-o oarecare măsură. Cei mai predispuşi îmbolnăvirii cu noua gripă sunt tinerii”, a spus Paul Costin. Cei care vor să se vaccineze împotriva virusului gripal îşi pot procura vaccinul din Ungaria.

Farmaciile de la graniţă pun la dispoziţie vaccinul Fluval, care costă 1930 de forinţi (35,65 lei). Potrivit prospectului, vaccinul se face dintr-o tulpină de virus curăţată care s-a dezvoltat în embrionul oului de găină. „Vaccinul dă anticorpi, iar dacă este făcut pentru noua gripă este ideal”, a spus Paul Costin.

Acesta a mai spus că oamenii nu trebuie să se teamă de vaccin pentru că foarte rar se întâmplă să aibă efecte adverse. „Reacţiile secundare sunt de scurtă durată şi pot fi întâlnite la orice tip de vaccin. În 99,9 % din cazuri nu se întâlnesc însă, reacţii adverse”, a mai spus Costin.

Cum se poate cumpăra vaccinul
Fluval se poate cumpăra din Ungaria cu 1930 de forinţi. Medicamentele se eliberează pe bază de reţete româneşti. Vaccinul poate fi găsit chiar şi într-o banală farmacie din comuna maghiară Berettyóújfalu, situată la aproape 40 kilometri de Oradea.

„În această săptămână, s-au interesat câţiva clienţi din România de posibilitatea de achiziţionare a vaccinului. În farmaciile din Ungaria se comercializează două tipuri de vaccin. Cel împotriva gripei cu virusul AH1N1 prezintă interes din partea românilor. Trei persoane l-au comandat deja şi se vor întoarce pentru a-l cumpăra”, a declarat farmacista Bernadett Frozsi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite