VOCEA BANATULUI Victoria de cinci minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabina Mihăică este redactor-şef la Adevărul Timişoara
Sabina Mihăică este redactor-şef la Adevărul Timişoara

Presa rareori mai presează, iar Woodward şi Bernstein sunt atât de departe încât mai că nu au prins, cu tot cu anul Watergate, pojghiţă de cavaleri ai mesei rotunde. Repet, mă abţin să pufnesc a sictir şi îi rog şi pe moraliştii de serviciu să o facă.

La ce e bună presa, de fapt? Când ne uităm în jur, constatăm că misiunea noastră, a jurnaliştilor, s-a cam redus - de noi înşine, bineînţeles, e o laşitate să dăm vina pe alţii pentru asta - la a distra publicul. Îi arătăm imagini, îl lăsăm să se uite prin gaura cheii fix sub cearşaful vedetelor, îi dezvăluim tot ce e uluitor şi şocant. Să ne înţelegem: nu demonizez, ci doar constat tendinţa, iar tendinţa nu e aproape niciodată rea sau bună. Cei care strâmbă din nas şi se apără cu batista parfumată a „moralităţii" de această aşa-zisă stare "pestilenţială" a media ar trebui să cam recunoască faptul că presa s-a demitizat. Presa rareori presează, iar Woodward şi Bernstein sunt atât de departe încât mai că nu au prins, cu tot cu anul Watergate, pojghiţă de cavaleri ai mesei rotunde. Repet, mă abţin să pufnesc a sictir şi îi rog şi pe moraliştii de serviciu să o facă.

Sunt situaţii însă în care, în marele mass-show-media, îţi vine să-ţi scoţi pălăria şi să te închini în faţa puterii pe care o poate avea cuvântul scris. În urmă cu mai bine de o săptămână, efectele acestei puteri s-au văzut odată cu vestea că Octavian Dumitrescu, un bătrân escrocat până în pânzele nu atât de albe ale sălii de judecată, şi-a recuperat casa pe care un bărbat a reuşit să i-o fure, falsificându-i buletinul, trecând cu bine prin biroul notarilor şi chiar prin faţa magistraţilor. Şi-a recuperat-o prin sentinţă judecătorească, după ce jurnaliştii de la Adevărul Timişoara au scris, timp de aproape trei ani, despre cazul bătrânului trimis de justiţie să doarmă în pădure. Aici am văzut puterea presei.

Ieri însă am văzut importanţa acesteia. Atunci când vezi pe cineva plângând de fericire, aşa cum a făcut-o în redacţia noastră Octavian Dumitrescu, mulţumind jurnalistului care i-a dus cazul la bun sfârşit, îţi dai seama că pentru asemenea momente merită să faci această meserie.

Nu pentru 15 minute de celebritate, ci pentru cinci minute de victorie onestă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite