VOCEA BANATULUI Un oraş prost-crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabina Mihăică este redactor-şef la ADS Timişoara
Sabina Mihăică este redactor-şef la ADS Timişoara

Când fiul tău sparge geamul vecinului cu o minge de fotbal poţi să spui senin că îţi pare rău, ca tată, că nu te-ai descurcat prea bine cu jobul educaţiei. Nu este o scuză nici atunci, dar nimeni nu te va blama cu adevărat, pentru că o mică obrăznicie produce încruntări doar pensionarilor mai nervoşi sau mizantropilor de serviciu.

Atunci însă când fiul tău scoate sabia în plină stradă, îşi taie (ne)prietenii şi devine peste noapte cel mai căutat infractor din România să afirmi că nu ţi-ai făcut treaba ca tată este cel puţin sfidător. Asta a fost scuza călduţă a lui Petru Roman, primarul oraşului Deta, care a devenit, după noaptea de sâmbătă, 23 iulie, cel mai cunoscut orăşel din ţară. Până nu demult, Deta lui Petru Roman era pomenit mai ales în discuţiile despre exemplele de bună practică economică, datorită fabricii Eybl, care a făcut angajări şi a reuşit să plutească frumos deasupra crizei. Cu alte cuvinte, mai mult de bine. Însă zicala conform căreia copiii plătesc pentru păcatele părinţilor este complet inversă în acest caz: părintele achită acum nota de plată pentru obrăzniciile copiilor.

Odraslele primarului din orăşelul liniştit l-au scos din anonimat cu sabia. Sunt convinsă că nimeni nu s-a aşteptat ca acest scandal să capete proporţii naţionale şi să ajungă până la miniştri şi preşedinte. A fost nevoie ca Bogdan Roman, fratele său şi încă cinci, şase persoane să se încaiere în stradă ca pojghiţa de respectabilitate să se topească. Am văzut un oraş măcinat de luptele dintre găşti, cu poliţie îngenuncheată de frică şi neputinţă, cu şmecheri care îşi împart femeile şi pumnii. Dintr-o dată, ne-am amintit că Deta nu era străin nici de „cosa nostra" din vămi - doar pe aici treceau transporturile de tutun ilegal din Serbia. Un adevărat Sin City în vestul sălbatic. Iar aşa cum ne stă nouă bine, intervenim doar când arde cu adevărat. Când însuşi şeful Poliţiei Române a descălecat din concediu la Deta, am aflat că cei care ar fi trebuit să ia măsuri de prevenţie ştiau de problemele de aici şi s-au făcut că plouă. Şefului Poliţiei Deta, mustrat ca la o şcoală de cartier, i s-a cerut demisia în repetate rânduri, recunoaşte public şeful Poliţiei Timiş, însă doar atât. Fiul primarului, Bogdan Roman, era specialist în bătut halterofili sau simpli cetăţeni, însă de fiecare dată s-a împăcat, ca în telenovelele mexicane, cu victimele. Pedepsele nu prea sunt o practică la Deta. Aşa că întreg oraşul, cu poliţiştii, traficanţii de ţigări şi bătăuşii lui, a fost lăsat în ultima bancă, să nu cumva să strice imaginea clasei. Încă absorbiţi de refuzul de a conştientiza situaţia, „dascălii" oraşului fie se scuză cu fruntea plecată, fie ne vâră sub nas dovezile subţirele conform cărora ei au încercat. Însă atunci când ai fost complice la „creşterea" unui oraş plin de corigenţi în faţa legii o simplă scuză nu este de ajuns.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite