VOCEA BANATULUI Groparii plătiţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabina Mihăică este redactor-şef la ADS Timişoara
Sabina Mihăică este redactor-şef la ADS Timişoara

Vineri, 23 septembrie. Într-o zi prea caldă de toamnă, mii de maşini duceau oameni ocupaţi spre slujbe sau spre casă, mii de televizoare răsunau a sport, crime, concerte, divorţuri. În tot acest timp, o fetiţă de doar 10 ani se stingea pe un pat de spital, în Arad, după ce luni în şir a refuzat să mănânce, de dorul mamei care a părăsit-o.

Monica Cismaş a murit de foame, a confirmat-o şi legistul, o ştie acum toată România. Timp de mai bine de un an, fetiţa a zăcut în două spitale, a fost văzută de zeci de medici şi lucrători sociali. Şi totuşi s-a întâmplat o tragedie greu de imaginat în secolul nostru, într-o ţară UE. După ce a fost abandonată, pe rând, de mamă şi de bunică, fetiţa a devenit copilul statului, adică al nostru. Teoretic. Practic, Monica Cismaş a ajuns o cifră pe o listă prăfuită. Dacă mama ei este responsabilă de faptul că micuţa a ajuns în spital, autorităţile în grija căreia a rămas Monica au „decuplat-o", fără nicio remuşcare, de la viaţă. Protestul tăcut al fetiţei nu a trezit destulă compasiune în inima operatorilor de cifre, cărora li se mai spune şi asistenţi sociali, care, după ce au lăsat-o să moară, se scuză că şi-au făcut „treaba". Dacă să-ţi faci treaba ca asistent social înseamnă doar să asişti la lucrurile pentru care eşti responsabil, nicidecum să intervii sau să încerci măcar să schimbi ceva, atunci, da, şi-au îndeplinit sarcinile cu brio. Mulţumiţi de munca „de comitet", cei plătiţi de stat să fie părinţi pentru copiii ca Monica dormeau liniştiţi, în paturile lor călduţe, iar apoi începeau o nouă zi de muncă, probabil cu o cafea bună, în timp ce fetiţa murea câte un pic, în fiecare zi.

Decesul copilului care a protestat astfel faţă de abandon este primul simptom al unei boli naţionale. O boală care s-a întins ca o infecţie canceroasă: lipsa de umanitate. Nu reacţionăm la durere, la tristeţe, la uitare sau frică. Doar moartea ne mai trezeşte la viaţă, iar asta nici măcar nu ne mai pune pe gânduri. De aceea vinovaţii vor scăpa şi de această dată. Vor rămâne nepedepsiţi sistemul şi cioclii săi care au contribuit la moartea unei fetiţe neajutorate, acoperindu-şi urmele cu hârtii ştampilate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite