VIDEO Cum s-a construit prima autostradă dinVestul ţării. Ultimele luni au fost „nebune”. Vezi filmările de pe şantier!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la autostradă au început în anul 2009
Lucrările la autostradă au început în anul 2009

Cel mai important proiect de infrastructură din Banat se inaugurează sâmbătă. Mult aşteptata autostradă Arad-Timişoara va fi deschisă oficial traficului. O analiză asupra modului în care a evoluat şantierul arată că la autostradă s-a lucrat cu adevărat doar în ultimul an şi mai ales în ultimele luni. Imaginile video vorbesc de la sine. 

Potrivit datelor oficiale existente pe siteul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, lucrările la autostrada Arad-Timişoara au debutat în ianuarie 2009. În realitate, şantierul a fost deschis în iulie 2009.

Scandalul cu arheologii

În primele luni s-a lucrat foarte puţin, constructorii invocând probleme cu descărcările arheologice. Odată cu anul 2010, constructorii au început să se mişte mai bine şi în vara lui 2010, proiectul era într-un stadium de 29 la sută. 

Probleme cu banii

În octombrie 2010, constructorii au anunţat că sistează lucrările din cauza problemelor financiare. Mai exact, reprezentanţii firmelor constructoare au spus că suspendă proiectul până când primesc banii de la Ministerul Transporturilor. 

Avansare până la 70 la sută în câteva luni

Lucrările au fost reluate şi odată cu începutul anului 2011 s-a lucrat în forţă, astfel că în luna mai a acestui an, proiectul a ajuns într-un stadiu de 60 la sută. Venită în vizită pe şantier în 26 mai, Anca Boagiu s-a declarat pesimistă în privinţa inaugurării în acest an. La 15 iulie, proiectul era deja finalizat în proporţie de 73 la sută, redându-i speranţa ministrului. 

Ameninţările lui Boc

La începutul lunii august, premierul Emil Boc şi ministrul Anca Boagiu au venit din nou pe autostradă. Constructorii au anunţat că autostrada este gata în procent de 75 la sută. Premierul s-a declarat mulţumit şi a anunţat că autostrada se deschide în 15 decembrie. La vizita realizată pe şantier la începutul lunii octombrie, prim-ministrul şi-a pierdut din entuziasm, când a văzut că lucrarea a ajuns la un stadium fizic de 83 la sută.  „Este foarte târziu raportându-ne la termenul de iulie pe care l-aţi avut. Dacă nici aici, unde e şes nu puteţi termina o lucrare de timp ce să zică cei care au de făcut viaducte sau alte lucrări de artă inginerească. Până când să tot venim şi să vedem întârzieri?”, a tunat Emil Boc. Constructorii au tras însă tare şi au ajuns acum la un stadiu de peste 95 la sută, care permite deschiderea circulaţiei începând de sâmbătă. 

Vezi mai jos filmări cu evoluţia lucrărilor la autostrada Arad-Timişoara:

Stadiul lucrărilor în august 2010:

Stadiul lucrărilor în noiembrie 2010:



Stadiul lucrărilor în 16 iunie 2011:

Stadiul lucrărilor în august 2011:

Stadiul lucrărilor în septembrie 2011:

Stadiul lucrărilor în 17 oct 2011

Stadiul lucrărilor în 16 noiembrie 2011

Stadiul lucrărilor în 7 decembrie 2011

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite