Timişoara: VIDEO Cercul Militar, casă pentru iubita lui Beethoven

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima iubire a marelui compozitor a locuit în clădirea cunoscută drept Casa Armatei

CITEŞTE ŞI

Prima iubire a lui Beethoven a locuit în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Traseele austriecilor care poposesc în Timişoara vor cuprinde un obiectiv turistic nou, situat chiar în inima oraşului de pe Bega. Casa Armatei, cunoscută pentru cercurile artistice care au loc săptămânal în saloanele ei, a găzduit-o, cu 186 de ani în urmă, pe Jeanette d’Honrath, prima iubire a compozitorului Ludwig van Bethoven. Aceasta a sosit în Timişoara alături de soţul său, generalul von Greth, şi puţini sunt cei care ştiu că amintirile ei din adolescenţă sunt strâns legate de marele compozitor austriac. 

S-au întâlnit la serate muzicale

„Când aveau numai 17 ani, Jeanette d’Honrath  Ludwig van Beethoven s-au întâlnit în cadrul unor serate muzicale, în Viena”, a explicat Luciana Ianculescu, profesor care studiază de mai bine de trei ani prezenţa Jeanettei la Timişoara. Potrivit cărţilor care amintesc despre iubirea platonică dintre cei doi tineri, Ludwig şi Jeanette, frumoasa blondă era plină de viaţă şi fermecătoare, astfel că a atras din primele secunde atenţia talentatului compozitor. „Se simte dragostea şi elanul tineresc în compoziţiile semnate de Beethoven în acea vreme”, a spus Luciana Ianculescu. Idila dintre cei doi nu a durat însă prea mult, întrucât chipeşul căpitan Karl von Greth a reuşit să capteze interesul Jeanettei, iar aceasta s-a despărţit de Beethoven la doar câteva săptămâni după ce înfiriparea idilei. Astfel, Karl von Greth s-a căsătorit cu frumoasa blondă şi a fost numit apoi Comandantul cetăţii Timişoara. 

În 1823 s-a mutat în Banat

În 1823, familia von Greth s-a stabilit la Timişoara, în clădirea numită pe atunci „Generalatul nou”, unde Jeanette a locuit până la sfârşitul vieţii. „Saloanele din Casa Armatei păstrează încă amprenta vremii, iar în cadrul imobilului pot fi văzute camerele în care Jeanette obişnuia să-şi bea cafeaua sau să petreacă timp alături de doamnele nobile din acele timpuri”, a mai spus Luciana Ianculescu. Pentru ca timişorenii să acorde celebrei clădiri atenţia cuvenită, în holul Casei Armatei va fi dezvelită marţi o placă prin care se va anunţa locul unde a trait Johanna (Jeanette) von Greth.

CLICK AICI pentru alte curiozităţi timişorene 

VIDEO cu imagini din viaţa compozitorului şi Sonata pentru pian nr. 14, dedicată de Beethoven unei alte iubite. (sursa: youtube.com)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite