VEŞTI BUNE! Investiţii europene de 17 milioane de euro şi aproape 400 de locuri de muncă noi în satele din regiunea de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 5 Vest Timişoara a încheiat contracte de finanţări europene de peste 17.000.000 de euro, dintre care aproape 8.000.000 merg numai în Timiş. Banii sunt pentru dezvoltarea microîntreprinderilor şi dezvoltarea turismului şi aduc 400 de locuri de muncă noi.

Interesul pentru fonduri europene este foarte mare în regiunea de Vest, numai că nu toţi pretendenţii au şanse de izbândă. Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 5 Vest, procentul de aprobare a proiectelor a fost de aproximativ 50 la sută, tot atâtea proiecte fiind respinse.

În judeţul Timiş s-au semnat 48 de contracte de finanţare în valoare de 7.700.000 de euro, bani ce merg către Întreprinderi Mici şi Mijlocii din mediul rural care vor să construiască spaţii pentru firme de audit şi contabilitate, ateliere pentru instalaţii sanitare şi aer condiţionat sau pentru depozite, dar şi pentru ateliere de tâmplărie şi chiar centre de înfrumuseţare. Un astfel de depozit în valoare de peste 200.000 de euro, folosit pentru materiale fito-sanitare, va fi construit la Săcălaz. Cofinanţarea beneficiarilor este de 30 %.

Bani pentru turism


În regiunea de Vest s-au mai semnat contracte de finanţare de 5.000.000 de euro pentru „încurajarea activităţilor turistice”. În judeţul Timiş s-au încheiat şapte contracte, în valoare de aproa 1,4 milioane de euro. Pe această linie, localitatea Fârdea va beneficia de un centru de informare turistică prin care sunt promovate lacul de la Surduc, mănăstirile Fârdea şi Româneşti, dar şi zona Făgetului.

UE mai are bani mulţi pentru români

La semnarea contractelor cu beneficiarii a participat şi şeful Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Mihai Gavril Vădan. Acesta a spus că până acum s-au semnat contracte pentru 34 % din fondurile disponibile pentru România în perioada 2007-2013. Vădan a mai dat asigurări că banii europeni se dau fără preferinţe sau legături de rudenii, numai pentru proiectele bune, fiecare proiect fiind verificat de mai mulţi experţi.

Cea mai mare problem a celor care vor să ia fonduri europene este cofinanţarea pe care trebuie să o asigure. Una din singurele măsuri de sprijin în acest sens este deschiderea unui birou al Fondului de Garantare în fiecare judeţ, proiect ce este doar la stadiul de discuţii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite