Timişoara: Universităţile salvează turismul din capitala Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Universităţile salvează turismul din capitala Banatului
Timişoara: Universităţile salvează turismul din capitala Banatului

Turismul universitar este singurul care rezistă pe timp de criză şi compensează declinul turismului de afaceri.

Aproape o mie de studenţi străini şi-au petrecut vara în capitala Banatului. Schimburile de tineri, şcolile de vară şi conferinţele internaţionale au reunit, la Timişoara, sute de studenţi dornici să înveţe şi să descopere oameni şi locuri noi.

Mulţimea străinilor care au trecut în vara lui 2009 prin Timişoara este completată de profesorii ce şi-au susţinut lucrările de cercetare în cadrul conferinţelor organizate de universităţile bănăţene. Veniţi să înveţe alături de timişoreni, studenţii şi profesorii străini au luat o gură de aer bănăţean şi au plecat acasă cu sacoşele pline de suveniruri şi amintiri legate de capitala Banatului.

În timp ce oamenii de afaceri încearcă să-şi reducă din cheltuieli şi preferă să-şi mute conferinţele în mediul virtual, studenţii şi profesorii continuă să se întâlnească la Timişoara. „Brandul Timişoarei ar putea fi acela de oraş universitar, dar este nevoie ca universităţile să se dezvolte şi mai mult”, a declarat Sorin Ciurariu, arhitectul-şef al Timişoarei.

Studenţi brazilieni, cehi şi ruşi

Proiectele studenţeşti au crescut în amploare, astfel că tineri din zeci de ţări au ajuns pentru prima dată în România, la Timişoara. Thailanda, Indonezia, Brazilia şi Finlanda au fost reprezentate cu succes de studenţi la Festivalul Iswint, care a reunit aproape două sute de tineri din universităţile străine. „Auzisem de Transilvania şi ştiam unde este România pe glob, dar am vrut să vă cunosc ţara pe viu”, a spus Pedro Henrique de Melo, din Brazilia. Organizaţia studenţească Best a adus şi ea zeci de studenţi străini la Timişoara, aşa cum face în fiecare vacanţă.

Profesori  indieni

Cursul de vară despre cetăţile medievale şi sesiunile de traininguri organizate sub marca Best, au adus în Banat 50 de studenţi din peste 15 ţări. Nici organizaţia AIESEC nu s-a lăsat mai prejos şi le-a prezentat studenţilor străini capitala Banatului, prin intermediul proiectelor „exchange”, ce au avut ca scop promovarea Timişoarei şi interacţiunea dintre tineri de naţionalităţi diferite. La dezvoltarea turismului au contribuit şi profesori maghiari, slovaci, coreeni şi indieni.

Au trăit viaţa bănăţenilor

Sutele de tineri care au participat la programele organizate în capitala Banatului au stat în căminele universităţilor, au luat masa alături de studenţii timişoreni, s-au plimbat pe străzile şi au admirat peisajele bănăţene. Gazdele din Timişoara le-au pregătit studenţilor străini vânători de comori, pentru ca tinerii să treacă prin cele mai importante pieţe şi parcuri ale oraşului. Cu toţii au ţinut neapărat să ajungă în magazinele de suveniruri. „Am făcut două zile pentru ajunge la Timişoara, dar locurile acestea merită efortul”, a spus Anis, din Indonezia, participantă la festivalul ISWINT.

Arhitecţii spun că turismul educaţional se poate dezvolta mai mult

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite