Universitatea Politehnica din Timişoara aniversează 90 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretul de înfiinţare a fost semnat pe 11 noiembrie 1920, de Regele Ferdinand I. Printre cei care au primit Diploma de onoare a Politehnicii a fost şi academicianul Toma Dordea, în vârstă de aproape 90 de ani.

Universitatea Politehnica din Timişoara sărbătoreşte astăzi 90 de ani de existenţă. Regele Ferdinand I al României a semnat decretul înfiinţare la Sinaia, pe data de 11 noiembrie. Cu această ocazie, Universitatea a organizat o serie de evenimente prin care au reflectat 90 de ani de realizări şi provocări, şi-au amintit de momente de succes şi de dezvoltare. În preambulul evenimentului aniversar, Fundaţia Politehnica a conferit titlul de membru de onoare pentru nouă personalităţi din mediul academic, artistic şi economic, care şi-au împletit valorile cu Politehnica.
Printre cei care au primit distincţia a fost academicianul Toma Dordea, care, anul viitor va împlini 90 de ani. Acesta a absolvit Facultatea de Electromecanică în 1946, iar în 1963 a devenit doctor inginer în maşini electrice. În 1953-1968 a fost decanul de la „Electro”, a scris opt cărţi şi are cinci brevete de invenţii. „Politehnica este un nume cu rezonanţă în istoria oraşului şi a ţării. A produs oameni cu pregătire deosebită, care au contribuit la dezvoltarea industriei noastre”, a spus Toma Dordea.

Profesori, artişti şi economişti

Ioan Carţiş, fost rector al Universităţii în perioada 1996-2005, şi-a petrecut 55 de ani la “Poli”, adăugând şi anii de studenţie. „Am avut şansa să contribuit la destinele acestei şcoli didactic, sportiv şi social-economic. Am dat tot ce am avut mai bun studenţilor, am pus umărul la promovarea echipei de fotbal Poli în prima divizie şi la atragerea unor firme mari precum Continental sau Solectron”, a spus Carţiş. Alexandru Nichici (rector între 1992-1996) şi Coleta de Sabata (rector 1981-1989) au primit şi ei distincţii.

"Ceea ce faceţi aici face parte din normal"

Din mediul artei au fost distinşi caricaturistul Ştefan Popa Popa’s şi scriitorul Robert Şerban. „Nu vreau să supăr pe nimeni, dar trăim într-o societate bolnavă. Ceea ce faceţi aici face parte din normal. Toate diplomele pe care le-am primit în ultimii şapte ani au fost din afara româniei. Mă mir că mai pot să ţin un discurs în limba română”, a spus Popa’s. Robert Şerban a absolvit Politehnica acum 15 ani cu lucrarea de diplomă intitulată „Dotări hidroutilitare la o grădină zoologică”.

Fost finanţator la "U" Craiova

Din mediul economic, printre foştii studenţi de la „Poli” au primit diploma de onoare Gheorghe Cocian, directorul general de la Elba, şi Constantin Popeci, patronul Grupului de firme Popeci. "Sunt un copil de la ţară din Bumbeşti. La cinci ani am dat cu sapa, la opt cu coasa, iar tata zicea să mă fac strungar. Eu am zis să fac o facultate undeva. Dacă Bantu-i fruncea, unde era să mă duc?", a spus Popeci, fost finanţator al echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Doctor Honoris Causa

În cadrul evenimentelor aniversare, astăzi, de la ora 10.00, la Rectorat se vor acorda titluri de Doctor Honoris Causa pentruAlexander Verl, directorul institutului Fraunhofer, de la Stuttgart. De la ora 17.00, invitaţii din lumea academică de pe tot continentul se vor întâlni la Opera Română, unde va avea loc un spectacol de operă şi un concert cu trupa Dixieland.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite