Timişoara: Catedră de limbă arabă la Universitatea de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Catedră de limbă arabă la Universitatea de Vest
Timişoara: Catedră de limbă arabă la Universitatea de Vest

Profesori celebri de la Universităţile din Damasc, Cairo şi Tunis vor veni să predea la Timişoara.

Premieră în învăţământul superior românesc. În cadrul Universităţii de Vest din Timişoara se va exista prima catedră şi lectorat de limbă arabă din ţară. Acesta se va înfiinţa în noul an universitar, care stă să începă pe 1 octombrie.

Am obţinut toate aprobările de la Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei, iar acum suntem în căutare de profesori. Am fost în Siria şi am cerut ajutor de la ambasadele ţărilor arabe din România. Se va preda limba, cultura şi istoria arabă. Este o premieră în această zonă. Mai există la Bucureşti o secţie de limbă arabă în facultate, dar nu o catedră”, a declarat Ziad Al Massalmeh, vice-preşedintele Centrului Cultural Româno-Arab din Timişoara.

În căutare de profesori

Reprezentaţii centrului cultural se află momentan în căutare de profesori, care să vină să predea arabă la Universitatea de Vest. S-au realizat deja contacte cu profesori de renume de la Universitatea din Damasc şi de la facultăţi din Cairo şi Tunis. Arabii sunt convinşi că vor fi mulţi studenţi interesaţi de cursuri, mai ales că au experinţa cursurilor organizate la Centrul Cultural Româno-Arab, de la Casa Tineretului.

Sunt foarte mulţi interesaţi de limba şi cultura arabă. Avem destule semnale pozitive. La cursurile pe care le-am organizat la centrul cultural am avut trei grupe de câte opt cursanţi, în total 24 de elevi şi studenţi. Nici nu puteam să avem mai mulţi, pentru că spaţiul nu ne permitea”, a mai spus Ziad Al Massalmeh. La cursuri s-au înscris români care doreau să se descurce într-o călătorie în Orientul Mijlociu sau din Zona Golfului.

De la anul şi la şcoala generală

În noul an şcolar, Centrul Cultural Româno-Arab a depus actele pentru predarea limbii şi culturii arabe la Şcoala Generală nr. 14. „Ar fi fost o disciplină facultativă. Anul acesta nu a fost acceptat, dar este posibil ca de anul viitor să se poată introduce. Sunt mulţi copiii de origine arabă în Timişoara. La şcoala Generală nr. 20, unde a învăţat şi fiul meu, au fost cam 20 de copii”, a adăugat Ziad Al Massalmeh.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite