Ungurii vor o inscripţie în limba maghiară pe lampa timişoreană de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare lampă electrică din lume, montată în Piaţa 700 oferă motive de supărare pentru reprezentanţii comunităţii maghiare. Aceştia se plâng că lipseşte tocmai inscripţia în limba maghiară, care s-a vorbit la Timişoara, în 1884.

Felinarul realizat de Fundaţia Academică Culturală Timişoara şi compania Elba aminteşte de faptul că în urmă cu 125 de ani, capitala Banatului devenea primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. După ce reprezentanţii FACT au retras felinarul pentru a corecta greleşile gramaticale care existat la inaugurare, acum apare un nou motiv de gâlceavă. Reprezentanţii UDMR în Consiliul Local se plâng că lipseşte inscripţie şi în limba maghiară. „Acest lucru nemulţumeşte comunitatea maghiară. Mai ales că în momentul în care Timişoara a devenit primul oraş iluminat electric primar a fost un ungur, Janos Torok, iar Banatul era sub administrarea Imperiului Austro-Ungar, în 1884. Am rămas surprins că au apărut o grămadă de limbi care nu au nicio legătură cu istoria oraşului. Înţeleg să fie în germană şi engleză. Nu ştiu ce legătură are Spania cu istoria oraşului. Nici limba italiana sau franceza nu are. În schimb lipsesc limbile maghiară şi sârbă", a spus consilierul local, Francisc Szabo.

Francisc Szabo  a avut deja două interpelări în şedinţele plenare, unde a expus problema lămpii care a intrat în Cartea Recordurilor. Cei din Primărie nu îşi asumă responsabilitatea, susţinând că proiectarea şi execuţia lămpii nu le aparţine.

Felinar pentru turiştii străini

Coriolan Gârboni, directorul Fundaţiei Academice Culturale Timişoara, susţine că pentru acest proiect a lucrat o echipă întreagă, care a decis în ce limbi să fie inscripţionată. „Am gândit ca acest felinar să aibe un scop turistic. Astfel, am ales mai multe limbi de circulaţie internaţională şi a celor care vizitează oraşul", a spus Gârboni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite