Un procuror de lux a îngropat „Moartea căprioarei”. Paguba: 160.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe animale sălbatice, 19 căprioare, 16 ţapi, 26 de iepuri, trei bursuci, trei vulpi şi două raţe, în valoare de aproximativ 160.000 de euro, au murit anul trecut intoxicate cu otravă pentru combaterea rozătoarelor. Otrava a fost împrăştiată pe 700 de hectare de angajaţii unei firme italiene cu profil agricol, administrată de avocatul Virgil Popa. Acesta a fost scos basma curată de procurori, primind neînceperea urmăririi

Citiţi şi:

Un procuror tânăr munceşte
cât 12 procurori de lux plătiţi cu 1.200.000 de an

CLICK AICI PENTRU A VEDEA FOTOGALERIE CU PROCURORUL GENERAL CÂND IA ZIARUL ÎN CARE ESTE CRITICAT

Procurorii de lux din Banat, plătiţi cu mii de euro, şi-au secretizat lenea

Animalele au fost găsite moarte de nişte copii care se jucau pe câmpul din apropierea  localităţii Checea, în luna aprilie a anului trecut. După ce s-au găsit şi alte animale moarte, autorităţile s-au sesizat şi au constatat că animalele sălbatice muriseră intoxicate după ce au mâncat grâu tratat cu Lanirat, o substanţă foarte toxică, împrăştiată pe câmp de angajaţii firmei, fără a respecta regulile fitosanitare.

Avocat, scos basma curată

După dezastrul ecologic de la Checea, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Timişoara s-a constituit parte în dosar şi a făcut plângere penală împotriva avocatului care coordonează firma, Virgil Popa. Acesta fiind avocat, plângerea a ajuns pe masa procurorilor de la Curtea de Apel Timişoara. Procurorul de caz a fost, Cristian Aurel Lazăr, care potrivit declaraţiei de avere are un salariu lunar de peste 7.000 de lei.



Procurorul l-a scos basma curată pe avocatul Popa, dându-i neînceperea urmăririi enale (NUP), din mai multe motive. ITRSV Timişoara a făcut plângere împotriva deciziei, plângere ce va ajunge pe masa procurorului general Vasile Bâc, care va decide până la sfârşitul acestei luni dacă avocatul Virgil Popa este pus sub acuzare.

„Nu a distrus cu intenţie”




Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorul de caz a motivat NUP-ul dat avocatului prin faptul că acesta nu a omorât animalele cu intenţie. În contradicţie cu procurorul, Codul Penal arată că vinovăţia avocatului poate fi şi din culpă. „Infracţiunea poate fi făcută cu intenţie, care poate fi directă sau indirectă. În cazul de faţă, distrugerea a fost săvârşită cu intenţie indirectă, întrucât făptuitorul a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei sale, iar deşi nu a urmărit acel rezultat a săvârşit totuşi fapta”, arată plângerea făcută de ITRSV procurorului Vasile Bâc.

CLICK AICI ca să vezi motivele pentru care a scăpat de urmărirea penală avocatul Virgil Popa

image
image

Scăpat cu o amendă pentru altă faptă

Procurorul  Cristian Aurel Lazăr şi-a mai motivat NUP-ul pentru Virgil Popa prin faptul că acesta a fost amendat deja de Garda de Mediu, pentru fapta sa. Reprezentanţii ITRSV îi atrag însă atenţia procurorului general că administratorul firmei a fost amendat de Garda de Mediu pentru că a firma pe care o conduce făcut agricultură fără a avea autorizaţie de mediu şi nu pentru „deţinere fără drept de substanţe toxice”, faptă care este o infracţiune.

După ce au început să moară animale, muncitorii au fost puşi să adune otrava de pe câmp (foto)



CLICK AICI pentru a vedea plangerea făcută împotriva deciziei procurorului

Surse apropiate anchetei au mai spus că procurorul a făcut confuzia între sămânţă tratată pentru a fi cultivată şi momeli pentru rozătoare (sămânţă cu otravă împrăştiată pe câmp pentru a combate şoarecii). „Deţinea momeli cu o concentraţie mult mai mare decât pentru sămânţă de cultivat. În plus, Laniratul nu se face în câmp”, a spus un specialist sub protecţia anonimatului. Avocatul Virgil Popa nu a vrut să comenteze situaţia. „Nu am nimic de declarat”, a spus avocatul.

Acesta a mai spus că procurorul arată în apărarea avocatului, că potrivit analizelor, doar câteva animale au murit intoxicate. „Păi bursucul sau vulpea nu mănâncă grâu cu otravă de pe câmp, dar au mâncat din căprioarele omorâte de otravă”, a mai arătat specialistul.

În acelaşi dosar de moarte a animalelor sălbatice a mai primit NUP şi Gheorghe Ridegu, patronul firmei Ratinexo, de la care avocatul a cumpărat otrava pentru rozătoare.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite