UPDATE Sute de oameni s-au adunat să-l vadă pe un fost interlop în rolul lui Isus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Leș primește lovituri reale pentru a arăta cum a fost răstignit Isus
Dan Leș primește lovituri reale pentru a arăta cum a fost răstignit Isus

„Drumul Crucii” este o cutremurătoare punere în scenă a evenimentelor din urmă cu 2000 de ani, când Hristos a fost răstignit. Rolul lui Isus este jucat de Dan Leş, un artist ceramist cu o viaţa tumultoasă care a făcut parte din lumea interlopă. Leş susţine că Isus i-a schimbat viaţa complet.

UPDATE: Peste 500 de timişoreni s-au adunat să vadă procesiunea care arată cum a fost umilit, bătut, condamnat şi răstignit Mântuitorul. "Drumul crucii" a pornit din Piaţa Sinaia pe traseul Podul Traian - Piaţa Victoriei - Piaţa Unirii, unde a avut loc şi răstignirea. "Mă bucur că au căzut barierele dintre biserici şi singurul scop al evenimentului este să arate cu degetul spre Isus Hristos. Copiii noştri trebuie să ştie ce s-a întâmplat acum 2000 de ani", a spus Dan Leş. Anul viitor "Drumul crucii" va ajunge în sudul ţării, în Bucureşti, Craiova şi alte oraşe. De asemenea, în toamnă procesiunea va ajunge Israel, chiar pe Via Dolorosa.

„Drumul Crucii” a ajuns la ediţia a şaptea, iar evenimentul îşi propune să colinde oraşele României, în care actorii amatori prezintă evenimentele condamnării şi răstignirii Mântuitorului. Procesiunea vine astăzi de la ora 15.00 în Timişoara. Scenele prezentate de tinerii actori sunt cutremurătoare, foarte mulţi oamenii fiind mişcaţi de bătăile reale pe care le primeşte Dan Leş, bărbatul care interpretează rolul lui Isus. Leş este de profesie artist ceramist, având mai multe distincţii naţionale şi internaţionale în acest domeniu.

CLICK AICI pentru galerie foto cu "Drumul crucii"

Falsifica pașapoarte


 Activ în lumea interlopă, furându-şi soţia de acasă şi ajungând într-o situaţie dificilă, Dan Leş susţine că o forţă divină l-a ridicat şi i-a schimbat viaţa. „Nu sunt mândru de trecutul meu, dar mi-am dat seama că Dumnezeu a avut un plan. Eu lucrez cu lut şi mă aseamăn cu un lut pe care Dumnezeu îl modelează”, spune Dan Leş. La 18 ani acesta a fugit de acasă şi s-a căsătorit cu o fată de 17 ani, fiica unui director de bancă. „Eram un biet artist cu mapa de schiţe sub braţ. La un moment dat ne-am pomenit într-un apartament cu chirie fără bani”, a mai spus artistul. Evenimentul a transformat mulţi apropiaţi în duşmani care nu au fost de acord cu relaţia dintre cei doi tineri. Sărăcia l-a împins în cercuri interlope, unde talentul lui Dan Leş era folosit pentru falsificarea paşapoartelor. „Am ajuns chiar să fiu ţinut în lagăre din Austria unde eram bătut”, a mai povestit bărbatul.

Ateu convins devenit creştin devotat

În situaţia în care era, credinţa nici nu exista în vocabularul lui Leş, fiind convins că Dumnezeu nu există. În spatele lui erau însă rugăciunile puternice ale mamei sale care se ruga pentru creştinarea „interlopului”. Ajuns într-o situaţie jalnică, fără bani şi cu frigiderul gol, Leş s-a închis în cameră şi s-a rugat. „Aveam un gol lăuntric imens. Auzisem de Dumnezeu, dar nu credeam în El. Prin rugăciunea mea l-am provocat pe Dumnezeu să-mi arate că există. A fost un miracol când am simţit la modul fizic o forţă divină care îmi umple corpul de o dragoste divină care îmi spunea că nu o să se întâmple nimic rău. Timp de două ore am plâns într-una”, a mărturisit Dan Leş.

Nu are nicio religie


Pentru acesta creştinarea nu a însemnat intrarea într-un cult religios ale cărui rigori să le respecte, ci a însemnat o relaţie personală cu Dumnezeu. „Eu sunt o persoană nonconformistă, iar Dumnezeu mi-a răspuns în felul meu. Mi-e greu să mă identific cu o religie sau cu o grupare religioasă. Sunt creştin ortodox, dar îi stimez şi îi iubesc pe toţi ceilalţi. Pentru a nu fi discuţii am ales să nu mă identific cu nicio religie. Nu ştiu dacă acesta e drumul cel mai bun, dar mă simt bine aşa”, a spus Dan Leş.

Cum a luat ființă „Drumul Crucii”

„Cu un nod de plâns în gât mă uitam cum aleargă oamenii în stânga şi în dreapta cu plasele pline, cu jeep-urile luxoase şi cu coturile scoase pe geam. Atunci m-a durut să văd ce fac oamenii din sărbătoarea care ne defineşte ca şi popor de creştini (90 % din români sunt creştini). M-am întrebat dacă Isus ar trece cu o cruce printre ei, ce ar face ei. Astfel am început să facem Drumul Crucii în România”.

„Mă bucur să cadă aceste bariere dintre biserici. A fost o reuşită că şi-au dat mâna mai multe confesiuni pentru a susţine această lucrare. Sunt total împotriva promovării unei biserici, a unui cult. Singurul scop este să arătăm cu degetul spre Isus Hristos”.

Cum suportă loviturile
„Aproape toate loviturile sunt reale. Crucea are 40 de kilograme, traseul este destul de lung. Sincer nici eu nu ştiu cum rezist. Simt durerile după ce terminăm procesiunea. Sunt amorţit, bătut, dar o fac motivat de faptul că fac ceva care să-l onoreze pe Hristos, nicidecum să-mi atrag vreun merit”.

Reacții la Drumul Crucii
„Un domn bine îmbrăcat a lăsat toate plasele. A venit şi m-a luat în braţe. Le-a spus soldaţilor să nu mai dea în mine, iar ei neştiind cum să reacţioneze i-au spus să ia crucea. La sfârşit a spus că nu mai vrea să fumeze, să umble cu femei şi vrea ca viaţa lui să fie schimbată. Tinerii mi-au scris pe internet că vor să fie ai Lui Hristos”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite