Un criminal achitat de Înalta Curte a ucis din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Măran a fost achitat în anul 2010 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Iancu Măran a fost achitat în anul 2010 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Un bărbat care a scăpat în urmă cu doi ani de acuzaţia de omor calificat este principalul suspect într-un alt caz de crimă şi viol.

Două surori în vârstă de 14 şi 17 ani din localitatea Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, au fost date dispărute duminică seară chiar de mama lor. Poliţiştii şi jandarmii s-au mobilizat în căutarea tinerelor, iar la un control de rutină oamenii legii au oprit un bărbat de 35 de ani care circula în zonă, pe un scuter, şi care a spus că încerca să găsească pe cineva. Bărbatul avea cu el un cuţit pe care se găseau pete de sânge, dar prezenta şi o tăietură pe una dintre mâini, motiv pentru care a fost reţinut şi dus la audieri.

După ce a ajuns la poliţie, bărbatul a recunoscut că le-a dus pe cele două surori într-o altă localitate şi le-a agresat, indicându-le poliţiştilor şi un loc unde să le găsească. „Existând suspiciuni cu privire la cele declarate de acesta, bărbatul a fost condus la sediul poliţiei pentru cercetări, unde a recunoscut că s-a deplasat cu scuterul împreună cu cele două minore în zona localităţii Agadici, pe un drum care face legătura cu gara CFR Ticvaniu Mic şi a avut o altercaţie cu cele două pe care le-a agresat", a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin (IPJ), Ancuţa Cărbunaru.

Într-adevăr, oamenii legii au mers în zona indicată, acolo unde au găsit trupul neînsufleţit al celei mai mici dintre surori. Cealaltă fată, cea în vârstă de 17 ani, se afla în stare gravă. Iniţial, tânăra a fost dusă la spitalul din Oraviţa, după care a fost trasportată la Spitalul Reşiţa.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin a confirmat că bărbatul de 35 de ani dus la audieri este Iancu Măran, un personaj care a devenit celebru în anii 2000, după ce numele lui a fost legat de un proces lung şi dureros. Cărăşeanul a fost acuzat atunci de uciderea unei fetiţe de doar 11 ani din localitatea Gârlişte, Caraş-Severin, dar într-un final a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

S-a declarat nevinovat

Pe data de 22 septembrie 2002, părinţii micuţei Ionela Hurdela, din Gârlişte, o mică localitate în apropiere de Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, au anunţat autorităţile că fata în vârstă de 11 ani a dispărut de acasă. În urma verificărilor, principalul suspect a fost Iancu Măran, ultima persoană văzută alături de minoră înainte de dispariţia acesteia, în zona văii Gârlişte, în apropiere de grota unde a fost găsit, câteva zile mai târziu, cadavrul fetei.

Prima sentinţă a fost dată de Tribunalul Caraş-Severin în noiembrie 2003, Măran Iancu fiind condamnat la 18 ani de închisoare. Au făcut apel atât procurorii, care doreau o pedeapsă mai mare, cât şi inculpatul, care susţinea că e nevinovat.

Curtea de Apel Timişoara a decis, trei luni mai târziu, rejudecarea cauzei.

Aproape un an mai târziu, Tribunalul Caraş-Severin a ajuns la o nouă concluzie: Măran a fost achitat de infracţiunea de omor. Instanţa a constatat mai multe probleme, cum ar fi faptul că reconstituirea s-a făcut în lipsa avocatului acuzatului. Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a făcut apel, iar Curtea de Apel de la Timişoara l-a admis şi a rejudecat cazul, condamnându-l pe Iancu Măran, pe 11 aprilie 2005, la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat.

Circ cu repetiţie

Măran a făcut recurs, iar în decembrie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus casarea hotărârilor pronunţate, invocând mai multe erori judiciare şi  hotărând rejudecarea dosarului la Tribunalul Caraş-Severin.

În martie 2007, Tribunalul Caraş-Severin l-a achitat pe Iancu Măran. Bărbatul declara la vremea respectivă că a fost bătut de poliţişti pentru a recunoaşte crima. Au urmat o serie de apeluri şi recursuri, însă, în cele din urmă, decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dată în anul 2010, o susţine pe cea a Tribunalului Caraş-Severin: Măran Iancu nu este vinovat de omor calificat.
Decizia s-a bazat, printre altele, pe faptul că declaraţiile inculpatului au cuprins numeroase contradicţii şi că expertizele medico-legale nu l-au indicat pe inculpat ca autor al faptei.

La închiderea ediţiei, bărbatul se afla încă la audieri, dar surse apropiate cercetărilor au declarat că, cel mai probabil, urma să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

"Confirmăm că este vorba despre bărbatul care a fost acuzat de omor calificat într-un alt caz de crimă."
Ancuţa Cărbunaru purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite