Timişoara: Ultimul reparator de umbrele din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Ultimul reparator de umbrele din oraş
Timişoara: Ultimul reparator de umbrele din oraş

Ultimul meseriaş care mai repară umbrele este Nelu Benescu. Deşi nu mai face bani din asta, timişoreanul nu renunţă la acest hobby.

Reparator de umbrele, confecţioner de turnuleţe pentru acoperişuri, turnător de arcuri sau pistoane pentru motoare, recondiţionări instrumente de alamă sau tocilari.

Toate par meserii desprinse din secolul trecut. Oamenii care se ocupă de ele se plâng că nu mai vine nimeni din urmă să le fure meseria. Principalul motiv este că nu se mai fac bani din acestea. Nelu Benescu este ultimul meseriaş care mai repară umbrele în Timişoara.

„Eu am învăţat meseria asta acum 16 ani, de la Verginica Constantin, o femeie care se ocupa de umbrele pe vremuri. În 1993 am rămas fără atelierul de confecţionat chei din Piaţa Unirii şi am ajuns în atelierul ei. Ea urma să se pensioneze, astfel că am avut ambiţia să fur meseria. Acum am rămas singurul care mai repară umbrele”, spune Nelu Benscu.

Magazinele ieftine îl ruinează

Majoritatea oamenilor au renunţat să mai repare umbrele stricate. Preferă să le arunce dacă se strică şi să îşi cumpere una nouă, la preţ de nimic. „Aceste magazine m-au pus pe butuci. Mai vin bătrânii care ţin la umbrela lor ca la un obiect de suflet, pentru că au o amintire legată de ea sau este o moşternire. Sunt şi umbrele scumpe. Asta mă face să mă ambiţionez să le mai repar”, a mai spus Benescu, care este amintit în monografia „Nostalgii timişorene”.  

O simplă privire a tabelului cu tarifele pentru reparaţia umbrelei te duce la gândul că meşterul mai face totul din pasiune. „Preţurile sunt între 80 de bani şi 10 lei. Nu poţi să ceri mai mult. Nu merită să mai fac asta, dar e pasiune. Îmi place”, a mai declarat Nelu Benescu.

Nu toate umbrelele merită reparate


Nelu Benescu recunoaşte că nu toate umbrele merită reparate. „Nu mai există materiale pentru toate, ori ar costa mai mult decât o umbrelă nouă. Eu le spun oamenilor dacă merită sau nu să mai repare umbrela”, a mai spus Benescu. Pentru că din umbrele nu se poate trăi, în atelier, acesta se mai ocupă de copiat chei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite