Ultima strigare pentru brazii de Crăciun: reducere cu 40 la sută în seara de Ajun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazii din Piaţa 700 sunt mai scumpi decât în Germania. Un brad din export ajunge şi la 430 de lei, în timp ce pădurarii din Alba Iulia oferă brazi şi la 30 de lei. Comercianţii sunt dispuşi să lase din preţ în această seară.

Comercianţii de brazi din pieţele din Timişoara se plâng că anul acesta afecerea a mers mult mai prost decât în alţi ani, însă nu vor să lase nicicum din preţuri. Noutate sunt devenit brazii aduşi din Danemarca şi Ungaria, însă preţurile sunt pe măsură. Un brad “Normandica” poate fi cumpărat la preţuri între 200 şi 400 lei. “E am venit din Germania să fac Crăciunul aici. Pot să vă spun că brazii de la Timişoara sunt foarte scumpi. Acest brad pe care cere 400 de lei la noi este 20 de euro. Dacă veneam cu maşina aduceam şi brad cu mine, dar am veni cu avionul. Am văzut că totul e mai scump ca în Germania, iar problema e că nici nu e de calitate”, a declarat Alexandr Bartl, care locuieşte lângă Nurnberg.



Vânzătorii spun că nu îşi permit să lase mai mult din preţuri pentru că nu le rentează afacerea. “Eu plătesc 80 de euro pe un brad din Danemarca, nu am cum să-l dau cu 200 de lei. Dacă nu câştig măcar 50 de lei la brad mai bine le dau foc”, a spus Iulian Roşca.

Vezi galerie foto cu vânrarea brazilor din Piaţa 700

image

Un alt cetăţean nemulţumit de preţuri a sesizat că în loc să scadă preţurile la brazi, cu cât se apropie Crăciunul ele cresc. “Săptămâna trecută acelaşi pom a costat 270 de lei. Acum îl dă cu 400 de lei. E hoţie. Asta e metoda de a face afaceri a românului. Să sară la jugulara omului, să-l jăcmănească”, a spus unul din cumpărătorii nemulţumiţi.

Cu toate astea, pentru a nu rămâne cu marfa, cei mai mulţi comercianţi vor face reducerui substanţiale în seara de Ajun. "Eu o să reduc probabil până la 30-40 la sută. Nu pot mai mult. Oamenii lasă totul pe ultima zi. Preţurile sunt de criză.  Dacă nu îi conviene omului preţul la brazii din Danemarca să cumpere unul din Ungaria. E mai ieftină. Mă enervează când văd că vin unii cu X5 şi limuzine de ultimul răcnet şi comentează la pre", a spus unul din vânzători.



Brazii de Danemarca

Comercianţii de brazi încearcă să ia ochii cumpărătorilor cu brazi aduşi din Danemarca. Incomparabil mai frumoşi decât cei autohtoni şi mai rezistenţi, brazii nordici au şi preţurile pe măsură. Acestea pot fi cumpărate cu sume între 150 şi 430 de lei. “E mai rentabil să le aducem din Danemarca. La noi trebuie să stai cu puşca lângă ei când cresc un pic mai mare. Astea sunt alte soiuri, sunt brazi de calitate”, a declarat Ioan Baciu, horticultor.



Baciu susţine că se poate negocia până la 30 de lei la un brad, nu are cum să lase prea mult la preţ pentru că îi mai rentează afacerea. “Sunt multe cheltuieli, cumăratul brazilor, transportul lor. Am primit casă de marcat şi de la Direcţia Pădurilor, chiar dacă brazii sunt din Danemarca. Am adus câteva sute şi sper să nu rămânem cu ele, dar dacă nu se vând o să le folosim pentru coroane”, a mai declarat Baciu, care a avut parte şi de un hoţ. “Erau trei persoane. Păreau foarte serioase. Doi ne-au ţinut de vorbă, iar altul a plecat cu bradul”, a adăugat vânzătorul. Spre deosebire de brazii autohtoni, cele nordice sunt nu înţeapă.



Sunt mult mai frumoşi brazii din Danemarca. Am luat şi anul trecut de aici. Pot să spun că sunt şi mai rezistenţi. Preţurile sunt destul de mari, dar merită. Am venit să plec cu un brad”, a spus Nicolae Gherghe.

Brazii din Ungaria au invadat pieţele din Timişoara. Acestea sunt crescute în plantaţii special, au o formă mai aparte, sunt mai mici de statură şi preţurile sunt mai scăzute, până la 100 de lei.



Brazii de Alba au miros

Brazii autohtoni se vând mult mai bine, acestea fiind la preţuri între 30 şi 50 de lei, chiar dacă sunt mult mai urâte decât cele nordice. “Merge greu faţă de anul trecut. Cred că preţurile sunt bune, între 20 şi 40 de lei. Nu arată atât de bine ca cele din Danemarca, dar măcar miroase a brad. Fără miros de brad nu are farmec Crăciunul. Cred că până în seara de Ajun o să vind tot”, a declarat Aurel Costea.

 



image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite