Timişoara: PORTRET / Giani Bogorodea, revoluţionarul de la UMT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1989, cu ocazia celui de-al XIV-lea congres al Partidului Comunist, a pus la cale o mică Revoluţie la UMT, alături de câţiva colegi de serviciu.

PROFIL
Născut: 25 iulie 1959, judeţul Vâlcea
Studii: Şcoala Profesională
Carieră: Electrician de 31 de ani
Familie: Căsătorit, are 3 copii

Gheorghe Bogorodea, Giani, cum îi spun cunoscuţii, s-a născut lângă Râmnicu-Vâlcea, într-o familie de oameni simpli, în care tatăl nu ştia carte, dar ura comunismul din toată inima. „Preotul de acolo din sat, care era un comunist, a vrut să-i ia mamei mele terenul de sub casă. Din familie am moştenit ura împotriva comunismului”, şi-a amintit electricianul.
După terminarea şcolii profesionale prin care a devenit electrician, Giani s-a mutat în Banat, unde s-a angajat la Uzinele Mecanice Timişoara (UMT) şi s-a căsătorit. Condiţiile mizere în care şi-a crescut copiii l-au făcut să urască şi mai mult sistemul. „Nu suportam când se lua curentul. Mă trezeam la 3-4 ca să mă duc să iau o sticlă cu lapte”, şi-a amintit Giani. O bătaie luată pentru că a fost confundat cu un securist a fost cireaşa de pe tort. „Aveam la mine în scară un securist. Într-o seară l-au aşteptat cinci interlopi de la vremea aceea ca să îl bată şi m-au confundat cu el. Noroc că unul dintre ei şi-a dat seama”, a mai spus bărbatul.

„Jos comunismul!”
În 21 noiembrie, Giani şi alţi doi colegi de serviciu au pus la cale ca peste două zile, în 23, muncitorii din secţiile Electrice şi Danturare să iasă în stradă. „Toţi prietenii noştri de la celelalte fabrici aşteptau un semnal  de la UMT pentru că acolo erau cei mai mulţi angajaţi: 11.000”, a spus timişoreanul. În dimineaţa zilei de 23 noiembrie, nimeni nu bănuia nimic din ce avea să se întâmple la pauza de masă. „Toată lumea aştepta un semnal. Am plecat din secţie, iar când ne-am întâlnit cele două găşti şi am început să strigăm «Jos comunismul! Jos partidul!», şeful de secţie a rămas efectiv şocat”, îşi aminteşte Bogorodea. „Totul a durat 43 de minute. Ulterior am aflat că în acest timp au fost sudate uşile de la intrarea principală. Dacă ajungeam atunci în stradă, Revoluţia era gata”, a spus Giani Bogorodea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce s-a întâmplat după episodul 23 noiembrie?
Trei zile nu m-am dus la lucru, nu ştiau cine sunt pentru că nu eram în halat. După aceea m-au arestat şi m-au dus la Securitate, unde m-au ţinut de la 17.00 până la 02.00 şi m-au audiat. Mi-au dat şi două bătăi. La Revoluţie mi-am zis că dacă scap şi atunci, nu mai mor. Niciodată nu m-am gândit să obţin nimic, am făcut totul din patriotism.

Ce aţi făcut în timpul Revoluţiei?
Până în 20 am fost în stradă, dar nu m-am afişat foarte mult pentru că simţeam că tot timpul sunt urmărit. În 20 am ieşit fără să mai ţin cont de nimic.

Ce regretaţi din ce s-a întâmplat în 23 noiembrie?
Regret că nu am ieşit atunci în stradă să declanşăm Revoluţia. Îmi mai pare rău că românii de rând nu au înţeles ce înseamnă scăparea de comunism, nu au simţit nimic şi nu s-au schimbat deloc.

Ce-i place
„Îmi place natura, iar ca sporturi cel mai mult îmi place pescuitul. Îmi place să fiu cinstit şi toată viaţa vreau să fiu aşa”, a spus Giani. Acesta lucrează ca electrician şi are în administrare un proiect foarte mare pentru o fermă de pui.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că în România măgăria a prins un loc de cinste. Nu îmi place nici depravarea generală. În fiecare zi auzi de crime, violuri sau alte nenorociri. Nu îmi plac ştirile despre violenţă. Dacă ar fi după mine, aş vrea să fie numai documentare”, a spus timişoreanul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite