Timişoara: Turnul Babel al învăţământului bănăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Turnul Babel al învăţământului bănăţean
Timişoara: Turnul Babel al învăţământului bănăţean

Şcolile din judeţul Timiş au căutare pentru diversitatea culturală şi lingvistică. Pe lângă cumoscutele licee cu predare în limba maternă, în judeţ se învaţă în italiană, spaniolă, bulgară, ucraineana sau rromani.

Pe vremea bunicii, se spunea că nu e bănăţean cel care nu ştie pe lângă română, maghiară, germană sau sârbă. În ziua de azi gusturile s-au schimbat, iar cel care nu vorbeşte engleză, franceză sau spaniolă stă prost cu cultura. Timişoara îşi arată multiculturalitatea şi când vine vorba de învăţământ. Pe lângă cele trei şcoli cu predare în limbile materne, Bela Bartok, în maghiară, Dositei Obradovici, în sârbă (singura şcoală sârbescă din afara Serbiei) şi Nikolaus Lenau, în germană, în capitala Banatului se pot studia multe alte limbi.
Liceul Jean Louis Calderon oferă elevilor clase speciale de franceză, spaniolă şi italiană, iar William Shakespeare este specializat în engleză. 

Clasă de bulgari la Dudeştii Vechi

La Dudeştii Vechi, unde există o importantă comunitatea de bulgari, se predă la liceu, opţional, limba bulgară.  La o şcoală generală din Lugoj se învaţă ucraineană şi, tot la Lugoj, la Şcoala Generală nr.5, există o clasă cu predare în limba rromani. Interesant este că toate locurile au fost ocupate anul acesta.
De la anul, la Şcoala Generală nr.14 din Timişoara se va învăţa, opţional, limba şi cultura arabă. „Am încercat să introducem această limbă încă din acest an şcolar, dar nu s-a putut. Inspectoratul ia în calcul ca de la anul să se rezolve această problemă”, a spus Ziad Al Massalmeh, de la Centrului Cultural Româno-Arab.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite