Trei nume noi pentru titlul de Cetățean de onoare al Timișoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingo Glass sursa: analogtv.to
Ingo Glass sursa: analogtv.to

Consiliului Local Timişoara va acorda, în şedinţa de plen din data de 27 martie,  titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei pentru Ingo Glass, Coriolan Babeţi şi Ioan Carţiş

Ingo Glass, artist timişorean născut în 9 Aprilie 1941 în Timişoara, trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea în München, fiind cetăţean german.

Publicul timişorean iubitor de artă poate admira trei dintre sculpturile monumentale ce îi poartă semnătura: Deschiderea – Memorialul Martirilor Revoluţiei din 1989 (monument ridicat în 1991, pe Calea Martirilor), Hommage a Vasarely (sculptură futuristă din metal colorat, expusă în 2003, pe Calea Martirilor) şi Portal (monument amplasat în 2009, în scuarul de pe Bulevardul Michelangelo, în cadrul proiectului Timişoara XXI, proiect realizat de către Fundaţia Triade în parteneriat cu municipalitatea).

Un ambasador al artei timişene în lume

Coriolan Babeţi este una din cele mai importante şi mai apreciate personalităţi culturale ale Timişoarei, nume de referinţă în istoria artei contemporane româneşti, binecunoscut în Europa şi în Statele Unite ale Americii. Licenţiat în istoria artei, cu o teză despre Arhitectura palatelor lui Constantin Brâncoveanu, după un scurt stagiu în domeniul muzeografiei, Coriolan Babeţi s-a dedicat criticii de artă şi activităţii curatoriale.

Prin tot ce a realizat a dovedit că este un excelent profesionist, un adevărat bănăţean, un ambasador al artei timişene în lume, rămânând fidel Timişoarei natale, contribuind la progresul artei din Timişoara şi din România.

Fiind mândru că este timişorean, Coriolan Babeţi şi-a exprimat acordul pentru a face lobby în vederea nominalizării Timişoarei ca şi capitală culturală a Europei.

Ioan Carțiș a făcut carieră la Poli

Din 1961 până în prezent, Ioan Carţiş Gheorghe este cadru didactic la Universitatea „Politehnica ” din Timişoara, profesor universitar activ din 1990 până în 2005, actualmente profesor consultant, a desfăşurat o bogată activitate tehnico - inginerească, didactică, ştiinţifică şi de conducere administrativă.

Activitatea tehnico-inginerească este materializată în proiectarea şi materializarea de utilaje şi instalaţii precum: instalaţie de muls mecanic, presă pentru injectarea maselor plastice, diferite tipuri de cuptoare pentru tratamente termice, instalaţii de încălzire cu băi de săruri, instalaţii de feroxare, de brunare, de cadmiere, robot industrial pentru călire prin curenţi de inducţie ş.a. Prin instalaţiile proiectate şi realizate în ţară s-a redus efortul valutar la nivel naţional.

Carțiș a fost profesor şi membru al Senatului Universităţii „Politehnica” din Timişoara, şef al catedrei de Tehnologia Construcţiilor de Maşini (1985- 1990); prorector (1990- 2004) şi rector al Politehnicii (1996-2004). Ca urmare a activităţii de cercetare ştiinţifică Universitatea „Politehnica” din Timişoara a stabilit numeroase legături de colaborare la nivel internaţional , atât în domeniul universitar, ştiinţific, cât şi socio-economic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite