Traian Vuia, renumitul inventator și pionier al aviației mondiale, are muzeu în localitatea în care s-a născut GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta avionului Vuia 1 se află în muzeul memorial
Macheta avionului Vuia 1 se află în muzeul memorial

Muzeul de la Traian Vuia a costat aproape 3.000.000 lei. A fost instalată și o copie la scară 1:1 a primului aparat zburător realizat de Vuia, dar și o machetă la scara 1:2 a elicopterului lui Vuia, realizat în 1918.

Muzeul Memorial „Traian Vuia” este cel mai mare muzeu din zonă rurală din județul Timiș. Inaugurarea” a început cu o demonstrație de zbor la care care au participat trei elicoptere aparținând Aeroclubului Militar Timișoara. Cerul a fost survolat și de avioane ușoare și motoparapante.

Este foarte greu să faci un muzeu pentru a omagia personalitatea lui Traian Vuia. A fost o persoană modestă și a muncit toată viața. Nu sunt foarte multe lucruri lăsate în urma sa”, a spus Leopold Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului.



GALERIE FOTO

Muzeul dedicat inventatorului bănățean cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii și machete. Există o încăpere dedicată vieții și activității lui Traian Vuia, imagini și documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănățean le-a făcut la Făget, Lugoj și Budapesta.
Sunt copii după schițele realizate la Paris, cât și fotofrafiile de la momentele primului zbor cu aparatul său, de la 18 martie 1906.

Este evidențiată și activitatea politică a lui Vuia, care a făcut parte din Consiliul Național al Românilor din Transilvania și Banat, el fiind delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, în discuțiile legate de Banat.

Machetele pentru aparatele lui Vuia

A fost instalată și o copie la scară 1:1 a primului aparat zburător realizat de Vuia, dar și o machetă la scara 1:2 a elicopterului lui Vuia, realizat în 1918. Machetele au fost realizate de Fundația Academice Culturală Timișoara.

Traian Vuia este cunoscut ca un savanat francez de origine română, pentru că noi facem prea puține pentru valorile noastre. Merită să cinstim memoria acestuia cu un muzeu. Prima copie a avionului pe care am făcut-o a fost donată aeroportului de la Timișoara. Am încercat să îi punem și motor și să-l facem funcțional, dar din păcate nu am reușit să îl ridicăm. Am adus aici și o fușereală de machetă a elicopterului lui Vuia”, a spus Coriolan Gârboni, președintele Fundației Academice Culturale.

Viața lui Traian Vuia

Traian Vuia s-a născut într-o familie de români, în anul 1879, în satul Surducu Mic, parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, din fostul Imperiu Austro-Ungar. În 1884 a făcut liceul maghiar de la Lugoj, a început Școala Politehnică de la Budapesta în 1892, dar în 1893 s-a transferat la Facultatea de Drept din capital Ungariei. În 1902 pleacă în Franța, iar în 1905 termină Vuia 1, urmând ca experimentul primului zbor să aibe loc anul următor la Montesson. Vuia a realizat primul aparat de zbor autopropulsat mai greu decât aerul, cu care a reușit să se ridice de la sol pe data de 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris.

Revine în România în 1938. Primește o rentă viageră din partea statului român pentru contribuția adusă aerodinamicii mondiale.



Inaugurare Muzeul Traian Vuia
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite