Tradiţie inedită la catolicii din Banat: plimbare de 60 de kilometri, de la Timişoara la Radna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj la Bazilica Maria Radna
Pelerinaj la Bazilica Maria Radna

Vineri dimineaţa, de la ora 6, credincioşi romano-catolici vor pleca pe jos într-un pelerinaj pe drumul Timişoara – Radna. Aceştia vor ajunge la Lipova sâmbătă, în jurul orei 9

Cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, prăznuită pe 8 septembrie, sunt aşteptaţi la bazilica Maria Radna, peste 40.000 de credincioşi romano-catolici din tot vestul ţării, cât şi de peste hotare. Cu această ocazie, Centrul Diacezan pentru Tineret din Timişoara organizează, vineri tradiţionalul pelerinaj spre Radna.

Credincioşii se vor întâlni la ora 6 dimineaţa, în Domul din Piaţa Unirii, unde, va avea loc o scurtă rugăciune, apoi se va porni la drum.

“Avem de mers 60 de kilometri, până la Radna. Pe drum ne vom opri în bisericile catolice. Luăm micul dejun la biserica din Dumbrăviţa. Vor fi pauze la bisericile din Pischia, Fibiş, iar apoi ne vom opri la Maşloc, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie”, a spus sora Maria Mutiu.

În localitatea Maşloc, aflată la 35 de kilometri de Timişoara, se va ajunge în jurul orei 16-17. Pelerinii vor avea ocazia să se odihnescă ori la biserică, ori în camerele puse la dispoziţie de credincioşi, iar la ora 2 noaptea se va continua drumul spre Radna.

“Ajungem la Lipova pe la ora 9. Aici avem la dispoziţie micul dejun oferit de Caritas, se va putea face un duş pentru reîmprospătare, apoi vom merge direct la liturghia de Bazilica Maria Radna, care începe la ora 11.00”, a mai spus Maria Mutiu.

În 2004, a terminat "cursa" şi o femeie de 70 de ani

Chiar dacă pare dificil de parcurs pe jos distanţa de la Timişoara la Radna, în proporţie de 95 la sută din pelerini ajung cu bine la ţintă. Ba mai mult, printre cei care se încumetă la această încercare nu sunt numai tineri.

“În 2004 am avut o femeie de 70 de ani, care a ajuns cu noi până la Radna. Este o luptă, nu e uşor să străbaţi acest drum, dar e frumos. Noi organizatorii îi încurajăm pe cei care care nu mai pot, dar avem şi o maşină de la diacezană care îi preia pe cei care renunţă. O altă maşină transportă bagajele”, a explicat Maria Mutiu.

La Bazilica Maria Radna, se vor ţine rugăciuni în patru limbi – română, maghiară, germană şi croată. Pentru sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, din acest week-end, sunt invitaţi trei episcopi: Martin Roos, de la Timişoara, Bocskey Laszlo, de la Oradea şi Toma Vuksici, episcop militar din Bosnia Herzegovina.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite