Tot mai mulţi studenţi străini aleg să studieze în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizaţia Studenţilor Internaţionali din Timişoara organizează evenimente şi activităţi pentru străini
Organizaţia Studenţilor Internaţionali din Timişoara organizează evenimente şi activităţi pentru străini

Timişoara, un oraş cosmopolit datorită etnicilor germani şi unguri care trăiesc aici, primeşte în fiecare an şi mulţi studenţi de pe alte continente. Deşi efectuarea studiilor superioare în România nu a fost o primă opţiune, tot mai mulţi străini spun că îşi îndrăgesc ţara vitregă şi văd Timişoara ca cel mai frumos loc în care îşi pot petrece anii studenţiei.

În prezent, cei mai mulţi studenţi internaţionali din Timişoara - peste 1000 - studiază în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş"(UMF). Dintre aceştia, majoritatea celor ce studiază în cadrul secţiei de Farmacie, cu predare în limba franceză, sunt tunisieni. În cadrul secţei de Medicină Generală, cu predare în limba engleză, raportul este 50-50 între studenţi ce provin din state UE şi studenţi din state non-UE.

Pentru unii dintre străinii care optează să îşi efectueze studiile în România, costul facultăţii este mai mic decât în ţara de origine, deşi studenţii internaţionali plătesc o taxă de şcolarizare mai mare decât studenţii români. Pentru alţii, opţiunea de a studia Medicina în propria ţară le-a fost refuzată şi astfel, au pornit în căutarea locului care să le ofere posibilitatea de a-şi realiza visele.

 Problema integrării sociale

 Deşi, din perspectiva studenţilor, procedurile legale privind înscrierea la UMF s-au simplificat şi funcţionează mai bine faţă de anii trecuţi, integrarea socială a străinilor rămâne o provocare. Marea majoritate leagă, în primă fază, relaţii cu cei din acelaşi grup etnic, abia după un timp, relativ îndelungat, urmând  să interacţioneze cu studenţi români. Societatea Studenţilor în Medicină Timişoara (SSMT) ajută la îngustarea prăpastiei dintre culturi. SSMT organizează proiecte şi acţiuni cu şi pentru studenţii de la Medicină, având grijă ca reprezentanţii studenţilor internaţionali să poată fi parte integrantă din activitatea pe care o desfăşoară. „Şedinţele noastre sunt traduse în limba engleză. Considerăm că orice student, indiferent de rasă sau religie, poate face parte din asociaţia noastră", a declarat preşedintele SSMT, Ivona Ursu.

Organizaţia Studenţilor Internaţionali din Timişoara(IST) îşi propune, de asemenea, să faciliteze integrarea străinilor în cultura românească şi organizează pentru aceştia excursii şi evenimente în cadrul cărora pot lega relaţii cu studenţi români, precum şi cu alţi studenţi străini din ani mai mari de studiu. IST oferă cursuri de limba română şi sesiuni de orientare culturală la fiecare început de an universitar.

Timişoara - un oraş aparte în România

 Chiar dacă întâmpină dificultăţi din perspectiva integrării, mulţi dintre studenţii adoptaţi ai Timişoarei s-au îndrăgostit de orasul de pe Bega şi de ţara care i-a primit. „Când m-am mutat în Timişoara am ales să stau într-un hostel, pentru că vroiam să învăţ repede limba română", a spus Uzoma Agu, din Nigeria. Uzoma şi-a început studiile în Cluj, dar după şi-a vizitat nişte prieteni din Timişoara, a decis să se transfere. „Chiar dacă Universitatea de la Cluj îmi oferea tot ce aveam nevoie academic vorbind, oraşul era rece şi oamenii distanţi. În Timişoara am găsit altceva", a adăugat Uzoma.

O altă studentă nigeriană, Becky Azuma a fost studentă la Bucureşti, dar s-a mutat la Timişoara după primul an de studiu. „Oameni care sunt rasişti şi plini de prejudecăţi există oriunde. Dar pot spune că în proporţie de 90%, oamenii pe care i-am întâlnit în Bucureşti m-au făcut să nu mă simt binevenită în ţara lor. Timişorenii sunt mai deschişi la alte culturi", ne-a povestit Becky.

Alţi studenţi ca James Sankeshwar şi Sahib Singh din India s-au transferat la Timişoara din Rusia, respectiv Ucraina, chiar dacă asta a însemnat să îşi înceapă studiile de la zero. „Faţă de ucrainieni, românii mult mai prietenoşi. Am venit aici la sfatul unui prieten: mi-a spus că oraşul e frumos, curat, un loc bun să-ţi petreci studenţia", a mărturisit Sahib.

Dezavantaje pentru străini

Deşi internaţionalii se lasă fascinaţi de frumuseţea României, întâmpină şi greutăţi când trebuie să interacţioneze cu sistemul. „Statul nu înţelege că deşi taxa pe care o plătim pentru şcoală e mai mică aici, noi rămânem, în fond, studenţi şi ne confruntăm cu probleme financiare. Cu toate acestea, nu ni se oferă reduceri la CFR, ori la RATT, ca şi celorlalţi studenţi", a spus Ajay Thankapan, din India, student în an terminal. „De câte ori mă confrunt cu o formalitate legală, funcţionarii sunt reticenţi să ma ajute. Par că vor doar să se descotorosească de mine. Corupţie există şi în India, dar cred că motivul principal pentru problemele pe care le înfrunt este faptul că sunt străin", a declarat Marian Suresh, anul V.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite