Top cinci motive pentru care Timişoara trebuie să fie Capitală Culturală Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta internă pentru titlul de Campioană Culturală Europeană este aprigă, iar Timişoara scoate toată „artileria” de care dispune. La nivelul oraşului, Clujul este văzut ca principalul contracandidat, dar autorităţile din oraşul de pe Bega se bazează pe câteva argumente care pot cântării decisiv. 

Unul din principalele atuuri ale Timişoarei în competiţia pentru Capitala Culturală din anul 2020 este multiculturalitatea. În Banat, în general, şi în Timişoara, în special, convieţiuisc mai multe etnii, într-o armonie care tinde spre perfecţiune. Să auzi pe stradă sau în casele oamenilor vorbindu-se mai multe limbi, nu este deloc ceva neobişnuit. De conflicte interetnice nici nu se poate pune problema. Promotorii proiectului, bat monedă foarte mult pe acest aspect. 

Un alt punct forte al Timişoarei este aşezarea geografică. Pe de o parte, Clujul este foarte aproape de Sibiu, care a fost deja Capitală Culturală, iar politica celor care decid câştigătorul nu încurajează ideea ca două oraşe atât de apropiate să fie capitale culturale într-un interval de  timp atât de scurt. Pe de altă parte, Timişoara este apropiată de Serbia şi Ungaria, de unde poate atrage evenimente culturale comune. De asemenea, Timişoara are sprijinul Euroregiunii DKMT, din care face parte.

Oraşul Revoluţiei şi al premierelor. Chiar dacă nu ştie să exploateze Revoluţia din punct de vedere turistic, Timişoara are acest atu care o poate face cunoscută la nivel internaţional. În afară de faptul că este primul oraş liber din România, Timişoara mai are şi o serie de premiere naţionale şi internaţionale, cum ar fi: primul oraş din Europa cu străzi iluminate electric, primul oraş din lume în care s-au sudat şine de cale ferată şi tramvai, prima fabrică de bere din România. Pentru a pune în valoare aceste premiere, în ultima perioadă s-au construit: cea mai mare halbă de bere din lume, cea mai veche lampă, dar şi o poartă de fotbal gigant, care marchează faptul că la Timişoara s-a jucat primul meci de fotbal de pe teritoriul României. 

Singurul oraş din Europa cu trei teatre în trei limbi diferite. Românii, maghiarii şi germanii pot urmări, pe limba lor, spectacolele de teatru susţinute la Timişoara. Interesant este şi faptul că toate cele trei instituţii funcţionează în aceeaşi clădire. Tot acolo are sediul şi Opera din Timişoara 

Nu în ultimul rând, Timişoara merită să fie Capitală Culturală, pentru că a oferit lumii câteva personalităţi marcante, cum ar fi Johnny Weissmuller (actorul care l-a interpretat pe Tarzan), Herta Muler (laureată a Premiului Nobel pentru Literatură) sau Ioan Holender (cel mai longeviv director al Operei din Viena). De asemenea, la Timişoara, Bolyai Janos anunţa descoperirea primei geometrii neeuclidiene din lume. Descoperirea a fost făcută într-o casă de pe strada care acum îi poartă numele matematicianului. Personalităţile timişorene care mai sunt în viaţă susţin proiectul, Ioan Holender fiind chiar ambasador onorific al proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană. 

Chiar dacă are multe atuuri pentru care ar trebui să fie Capitală Culturală Europeană, Timişoara are şi multe minusuri. Urmăreşte timisoara.adevarul.ro pentru a vedea motivele pentru care Timişoara nu ar merita să fie Capitală Culturală Europeană. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite