Timişoara: Dan Toadere joacă golf mic cu pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este preşedintele unicului club de minigolf din Timişoara, unde se bucură constant de vizitele jucătorilor internaţionali şi de prezenţa amatorilor de toate vârstele.

Profil
Născut - 8 mai 1968, Timişoara
Educaţie - Facultatea de Medicină din Timişoara, specializarea stomatologie
Experienţă - Jucător de golf şi minigolf, directorul sucursalei „A&A Medical SRL”
Familie - Căsătorit, are un băieţel

În lumea lui Dan Toadere se vorbeşte despre bile „Turbo red”, pistă „şarpele încolăcit”, competiţii în Germania sau putere de concentrare. Asta, deoarece lumea lui Dan include  un club de minigolf, unicul în Timişoara, care conţine două terenuri, unul pentru minigolf, iar altul pentru miniaturgolf.

A înfiinţat clubul şi terenurile în 1997, cu 18 piste din beton şi o pensiune, iar de atunci, pistele rezistă. „Am înfiinţat clubul din dorinţa de a combina competiţia cu partea economică, o parte benefică, am conceput schiţa pentru terenuri şi în 1998 am şi intrat în circuitul internaţional de minigolf, participând la o competiţie în Ungaria”, a descris Dan Toadere începuturile clubului.

Prietenii internaţionale

De atunci, Dan a avut ocazia să participe la competiţii în Finlanda, Germania, Slovenia, Slovacia, Italia sau Olanda. Acolo s-a împrietenit cu jucători străini, care, la rândul lor, au venit la Timişoara pentru a participa la competiţii. „Este un adevărat turism plăcut, iar când petreci o zi întreagă concentrându-te la biluţe, cu omul lângă tine, dezvolţi o legătură cu el”, a spus Dan.

Austriacul Karl Lakos este un bun prieten al lui Dan, dar şi principalul „rival” în competiţii. „Nu ştiu dacă mă va învinge Dan sâmbăta aceasta la «Cupa Dacia», dar concentratrea este un atu al lui”, a spus Karl Lakos. Dan este înscris şi la un club de golf din Recaş, dar titlurile din minigolf nu sunt de ignorat. „Ţin minte că în Austria am luat locul patru din cei 70 de participanţi, iar acolo ai răgaz doar o zi să te acomodezi cu pistele”, a spus Dan.

Secretul biluţelor

„Minigolful este un sport tehnic, jucătorul are mai multe bile din cauciuc, de diferite tipuri şi trebuie să le adaptezi la tipul de pistă şi temperatură. Eu am aproape 300 de bile, Karl are peste 1.000 şi trebuie mereu să o alegi pe cea potrivită. De asemenea, ele pot fi răcite sau încălzite. La o competiţie în străinătate, l-am ales ca antrenor pe Karl şi el se ocupa de adaptarea mingilor la pistă, o făcea minunat”, a punctat Dan.

Karl nu a reuşit de trei ori să-l învingă pe Dan la „Cupa Daciei”, competiţie organizată la clubul de minigolf din Timişoara, iar asta îl distrează pe jucător, dar argumentează că „trebuie să joci cu sânge rece”. Din palmaresul său de minigolf nu lipseşte nici ajutorul dat la înfiinţarea unor cluburi de minigolf în Bucureşti, Bacău sau la ştrandul din Arad şi nenumăratele turnee locale.


Întrebări şi răspunsuri
Ce alte sporturi aţi mai practicat sau practicaţi pe lângă minigolf?
De la 9 la 16 ani am jucat tenis de performanţă, am fost chiar multiplu campion judeţean, apoi am jucat şi în echipa naţională de fotbal a medicilor, cu care am ajuns până în Italia. Acum mai joc doar biliard.

Este singurul club de minigolf din Timişoara?
Da. Am mai descoperit doar rămăşiţe a trei piste de minigolf pe insula de la Hotel 2000, dar nu am aflat în ce an a funcţionat.

La ce vârstă aţi lovit prima oară o bilă cu crosa?
Cred că la opt ani, eram cu părinţii la mare. Acum, băieţelul meu de un an şi jumătate se joacă cu crosa, dă în toate.

ce-i place
„Îmi plac mult sportul, istoria, organizarea şi cărţile. Îmi place să îmi dezvolt potenţialul creator”, a precizat Dan Toadere. Viaţa şi bucuria de viaţă sunt alte două motive de zâmbet pentru Dan.
ce nu-i place
„Sunt o fire pozitivă, aşa că e o problemă cu găsitul de lucruri care să nu îmi placă. Orice problemă negativă încerc să o minimalizez cât pot de mult, când se întâmplă, încerc să nu mă iau doar după instinct”, a descris Dan reţeta pentru o viaţă fără frustrări.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite