EXCLUSIV Patiserul cu voce de tenor de la “Românii au talent” este în război cu Omar Hayssam şi agenţii serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Stăniş este fiul lui Theodor Stăniş, fostul patron de la fabrica Rio Soft Drink şi Bucovina Mineral Waters, care a murit în urmă cu 11 ani. Acesta a fost un personaj controversat, care a pierdut fabricile în detrimentul grupului de arabi conduşi de Omar Hayssam.

Alin Stăniş, "patiserul cu voce de tenor", s-a dus la Cluj pentru a participa la showul “Românii au talent”, pentru că spue el, la Timişoara, acolo unde locuieşte, a aflat prea târziu de preselecţie. Talentat la muzică, bănăţeanul a dat gata juriul care l-a răsplătit cu trei de “DA”, astfel că merge mai departe în semifinale. 

Cei de la Pro TV au oferit o biografie complexă al lui Alin Stăniş, cu multe amănunte din viaţa familiei sale, însă cu episoade întregi ignorate şi trecute la “secret”. Alin Stăniş este fiul lui Johann Theodor Stăniş, cel care a pus pe picioare, la începutul anilor 90, imperiile "Rio Soft Drink" şi "Bucovina Mineral Waters".



Tatăl său a murit însă în anul 2000, la doar 52 de ani, dărâmat de griji după ce a pierdut toate afacerile în detrimentul unor persoane din grupul arabilor conduşi de Omar Hayssam, cunoscut pentru implicarea în răprea jurnaliştilor din Irak. Stăniş junior a încercat în mai multe rânduri să recupereze în justiţie fabricile pierdute de tatăl său, existând un dosar la Parchetul de la Bucureşti, deschis  când trăia Johann Theodor Stăniş. Fiul acestuia va avea de dovedit faptul că fabricile "Rio Soft Drink" şi "Bucovina Mineral Waters" au fost preluate prin metode neortodoxe şi cămătărie de grupul de firme coordonate de Omar Hayssam (foto jos).

image
Foto arhivă: Arestarea lui Omar Hayssam


Cămătărie cu arabii

Theodor Stăniş a plecat în Germania încă înainte de Revoluţie şi se spune că îi ajuta pe şvabii din Banat care ajungeau acolo. În 1991 a revenit la Timişoara, unde a înfiinţat SC Rio Soft Drink SA. Doi ani mai târziu a deschis şi Bucovina Mineral Waters, la Vatra Dornei. Pentru a salva fabrica de datorii, Stăniş a luat bani cu împrumut, iar pentru că nu a putut să îi restutuie a cedat, pentru început, 20 la sută din "Bucovina Mineral Waters" lui Omar Hayssam. Profitând de datoriile mari ale lui Stăniş, Hayssam a pus rapid mâna pe toate acţiunile fabricii. Apoi a urmat şi “Rio”, de la Timişoara, care ajuns pe mâna lui Mohamed Omar, fratele lui Hayssam. Johann Theodor Stăniş i-a acuzat pe arabi că au pus mâna pe firma în urma unor semnături şi acte false.

Nu discută despre acest subiect

Omar Hayssam a fost agent sirian, SRI şi KGB şi a fost adus unchiul său Mahmud Farzat, şeful serviciilor secrete siriene din Europa de Est. Acesta a finanţat PSD. Omar Hayssam şi Mohamed Munaf au organizat răpirea jurnaliştilor români în Irak cu acordul scris al jurnalistilor.
Alin Stăniş refuză să discute despre acest subiect, în contextul în care are obligaţia să comunice doar prin intermediul celor de la Media Pro, organizatorii showului “Românii au talent”. “Pe noi nu ne interesează decât calitatea şi talentul oamenilor care participă la spectacole. Alin Stăniş spune că nu doreşte să discute despre acest subiet dureros pentru el”, a declarat Diana Zamfirescu, <!--[if gte mso 10]> Corporate Communication Manager PRO TV S.A.



Ce s-a întâmplat cu “Rio” şi “Bucovina”

În martie 1998 fratele lui Hayssam i-au oferit lui Stăniş, acţionarul majoritar, un împrumut de consumaţie, pe un an de zile în valoarea de aproape 1,5 milioane de dolari. Fiindcă termenul nu a fost respectat şi nu a returnat împrumutul, în aprilie 1999 Omar Mohamad a devenit principalul acţionar al SC Rio Soft Drinks SA. Printre actionarii de la Rio se afla şi nutarul Carmen Rădulescu (foto jos), soţia fostului sef al Serviciului Economic al Poliţiei Timiş, Pavel Rădulescu, pe mâna căruia a ajuns şi conducerea de la Bucovina Mineral Watres. Notăriţa Rădulescu este implicată şi în cazul "Bătrânul din pădure", al unui pensionar ajuns boschetar după ce i s-a furat apartamentul cu acte false.

image
image

Odată schimbată conducerea firmei, SC Rio Soft Drink SA este preluat de Omar Mohamad care la Timişoara îl numeşte la conducere pe căptanul Mihai Petrăchioiu, şeful Serviciului Economic Timiş, iar la Bucureşti şi la firma lui Hayssam, “Bucovina”, sunt numiţi doi colonei, şefi în Direcţia Economică a Inspectoratului General al Poliţiei Bucureşti.

Şansa lui Alin Stăniş este că Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi la despăgubirea cu câte 2 milioane de euro pentru fiecare dintre trei jurnalişti răpiţi în Irak. În momentul de faţă este dat în urmărire internaţională prin Interpol, fiind acuzat de terorism. Se pare însă că este bine mersi în Siria.



Acuzaţii dure din partea Hertei Muller

Scriitoarea de Nobel, Herta Muller (foto sus), care a sosit la Timişoara în anul 2005, a făcut o declaraţie incendiară în cadrul lansării cărţii “Regele se-nclină şi ucide”. Aceasta a povestit în carte o întâmplare inedită, când a fost invitată să se prezinte la serviciul de Securitate a Statului: “Mi s-a spus numele unui român pe care nu-l cunoşteam, apoi mi-au fost arătate fotografia sa şi carneţelul în care-şi notase numele şi adresa mea. Serviciul german bănuia că individul se afla la Berlin, trimis de Securitatea română cu misiunea de a lichida câţiva indezirabili (...). În România, la Timişoara, unde am trăit până la data emigrării mele, există astăzi o mare fabrică de sucuri de fructe. Proprietarul ei este omul arestat pe atunci la Berlin, pentru însărcinări criminale (...). Aud că sucul de fructe timişorean e bun la gust. Dar nu voi bea din el, căci astfel aş bea o dată cu el o frică pe care nici n-o mai simt”, a scris Herta Muller în “Regele se-nclină şi ucide”. La conferinţa de presă de la Timişoara l-a numit pe Theodor Stăniş ca fiind personajul din cartea ei.

Povestea lui Alin Stăniş

Alin Stăniş s-a născut în Timişoara, în anul 1972.  Tatăl, Theodor a absolvit Facultatea de Zootehnie şi a lucrat ca şef de fermă. Mama a fost muncitoare la o fabrică de panglici, iar acum este pensionară. “Părinţii mei s-au despărţit când aveam 12 ani. La tribunal am fost întrebat cu cine vreau să rămân şi am spus că vreau cu tata. Am rămas cu el, dar am fost crescut de bunicii paterni. Cu mama nu am ţinut legătura decât foarte târziu, după moartea tatălui, am reînnodat legătura”, a povestit Alin Stăniş.

A ajuns la operă la bunicul pompier

Bunicul lui Alin era pompier la Opera Română din Timişoara (foto jos). Aşa a ajuns să se obişnuiască şi cu sala de spectacole, dar mai ales cu ceea ce se întâmplă în spatele scenei. Seara urmărea din culise spectacolele de operă sau operetă. Şi-a format de mic auzul muzical şi dragostea pentru opera ascultând cu plăcere operete ca “Ana Lugojana” dar şi opere ca “Aida” sau “Carmen”.

image
image


Bunicul cânta la armonica sârbească. Văzând că am talent muzical, bunicul mi-a cumparat o triolă la vârsta de 4 ani. Cred că l-am moştenit pe bunicul. Toţi din familia tatălui meu cântau, aveau voci puternice”,  a declarat Alin Stăniş, care a ajuns să frecventeze formaţia “Flores”, de la Casa Pionierilor. După terminarea liceului, a urmat constiincios cursurile facultatii de Medicina – Stomatologie.



Evenimentele din Timişoara, din decembrie 1989, au dat un alt curs vieţii sale, putând să plece în Germania, cu tatăl său. A lucrat mult şi ca autodidact ascultând sute de ore de imprimări cu mari solişti de opera precum Pavarotti, Mario del Monaco, ori nu mai puţin celebrii tenori de la noi Cornel Stavru, Corneliu Fănăteanu sau baritonul Nicolae Herlea.  “Uşile Operei din Timişoara mi-au fost însă mereu închise pe motive că nu cunosc destulă muzică să satisfac cerinţele celor care într-o instituţie de cultură ca aceasta hotărăsc destinul şi cariera unor oameni. Nu am avut niciodată vreo reprezentaţie pe vreo scenă de operaă, doar scurte apariţii de muzică populară”, a mai declarat Stăniş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite